Kod dva bela goluba

IN MEMORIAM

Dr Jelka Ređep je bila redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Od 1963. do 2003. godine predavala je srednjovekovnu književnost.

Profesorka Ređep je čitav svoj radni vek posvetila komparativnom izučavanju naše usmene i pisane književnosti. Izučavala je legende, posebno Kosovsku legendu.

U nizu studija, antologija i monografija, objavljenih u zemlji i inostranstvu, izdvajamo "Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u našoj staroj i narodnoj književnosti".

Dr Jelka Ređep bila je gost ove emisije 2008. godine kada nam je govorila o svojoj knjizi "Bistru vodu zamutile". Motiv svađe Lazarevih kćeri jedan je od motiva Kosovske legende i vezan je za Maru, ženu Vuka Brankovića i Jelu, po predanju ženu Miloša Obilića. Sestre su se posvađale oko junaštva njihovih muževa.

Radio Beograd 1, 20.00

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]