Muzika sveta

Numere sa albuma „Unutrašnji mir” Ani Čojing Drolme, koji je produkcijska kuća SAC Music International objavila jula 2006. godine.

Budistička monahinja iz Nepala – Čojing Drolma – već više od dve decenije publici širom sveta predstavlja drevne tibetanske budističke napeve i praznične pesme. Ona pravi i vešte spojeve tradicionalnih instrumenata, poput „pevajućih posuda" (singing bowls) koje se koriste sa stvaranje specifičnih zvučnih efekata pri meditacijama, sa instrumentima poput električnih gitara i sintisazjera.

Rođena je 4. juna 1971. godine u Katmanduu u Nepalu, u porodici izbeglica iz Tibeta. Mir u monaškom životu pronašla je usled porodičnih problema, odnosno želje da se odupre očevom nasilništvu. U trinaestoj godini je pristupila manastiru Nagi Gompa koji se nalazi u blizini Katmandua. I sama je jednom prilikom istakla: „Na samom početku, kada sam došla u manastir bila sam divlja, sa puno negativnosti u srcu i mislima. Uvek sam bila spremna da se branim i štitim. To je značilo da sam uvek bila ljutita sa željom da se sukobljavam. Međutim, situacija je postepeno počela da se menja. Kada mi je jednom prilikom u posetu došla majka, upitala je dežurnog monaha kako sam, na šta joj je on odgovorio ‚Sada je kao ženski Buda... a bila je poput đavola.‘"

U manastiru Nagi Gompa godinama je pohađala časove budističkog pojanja, gde je njen talenat odmah prepoznat. Međutim, kada je 1994. godine američki gitarista i kompozitor Stiv Tibets došao u posetu ovom manastiru sa željom da zabeleži snimke budističkih obreda, ostao je zadivljen vokalnom snagom, predanošću, samopouzdanjem, kao i jedinstvenim načinima muziciranja Čojing Drolme. Dva albuma koja su nakon toga objavili – Chö, 1997. i Selwa, 2004. godine – kritičari su ocenili kao izuzetne, a na turnejama koje su usledile publika je njihove nasupe prihvatila sa oduševljenjem.

Pored prepoznatljivog glasa koji, prema rečima kritičara „zvuči kao planinski tok ispod kojeg su strasti poput oluje na vrhu planine", Čojing Drolma je uključena i u nekoliko humanitarnih aktivnosti. Naime, preko Fondacije monahinja podržava veliki broj dobrotvornih organizacija, učestvuje u izgradnji bolnice i vodi internat za devojčice. Godine 2000. osnovala je školu koja mladim monahinjama nudi i tradicionalni i zapadni model obrazovanja, što predstavlja prvu obrazovnu instituciju ovog tipa u Nepalu. Postala je ambasador Unicefa za Nepal, pa sa razlogom nosi i titulu Ani – počasne budističke monahinje.

Emisiju je uredila Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво