Imaginarna edicija

Džoan Fudžimura: Geni koji određuju pol

Šta je pol i da li će genetika dati najmerodavniji odgovor na ovo pitanje? Džoan Fudžimura, profesorka antropologije i istorije nauke na univerzitetu Stanford, analizira rezultate savremenih eksperimentalnih istraživanja u oblasti molekularne genetike određivanja pola.

Istraživači koji vrše eksperimente na genima koji, prema njihovom mišljenju, presudno utiču na formiranje pola, tvrde da je gen SRY aktivni element u razvoju testisa, dok je gen DAX-1 aktivni element u razvoju jajnika. Ali oni nikad ne dovode u pitanje osnovnu pretpostavku o binarnoj podeli polova, podrazumevajući da testisi obavezno ukazuju na mužjake, a jajnici na ženke. Za razliku od njih, Fudžimura smatra - i u svojoj analizi argumentovano pokazuje - da je pol, čak i na genetskom nivou, sociomaterijalni proces i proizvod. Drugim rečima, biološke kategorije i klasifikacije nisu prirodne, objektivne ili bezazlene, a naročito polne kategorije funkcionišu u društveno propisanim sistemima značenja. Molekularni genetičari koriste, dakle, svoje društvenoistorijski uslovljene normativne definicije pola kako bi osmislili eksperimente o određivanju pola. Kao rezultat toga, njihovi eksperimenti ne dovode u pitanje prethodno određene i društveno definisane kategorije. Umesto toga, oni daju materijalni oblik postojećim društveno definisanim idejama. Selekcijom određenih ljudskih tela već prilikom osmišljavanja eksperimenata za određivanje pola, genetičari su, tvrdi Fudžimura, reprodukovali vlastite kategorije polova uzete zdravo za gotovo.

Studija „Geni koji određuju pol" na programu je od 20. do 24. januara. Tekst, preuzet iz prvog broja časopisa Sajn za 2006. godinu, prevela je s engleskog jezika Ivana Stojiljković.

Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво