Džez

Snimak koncerta Big Benda Severnonemačkog radija (NDR Big Bend) predvođenog dirigentom Geirom Lisneom, zabeležen 14. februara 2018. u Rolf Liberman studiju u Hamburgu.

Geir Lisne je norveški saksofonista, kompozitor i dirigent čiji je rad prevashodno vezan za big bendove. Aktivan je na sceni tokom poslednjih dvadesetak godina, objavljivao je autorske albume za poznatu nemačku etiketu ACT, a učestvovao je u preko 100 produkcija sa velikim orkestrima širom Evrope. Od 2016. godine zaposlen je kao glavni dirigent Big Benda Severnonemačkog radija, jednog od najcenjenijih ansambala ove vrste u Nemačkoj i šire. Ovaj big bend je dugi niz godina unazad poznat po smelim i inovativnim saradnjama sa vedetama savremene američke i evropske džez scene, pa je u tom smislu i saradnja sa Lisneom logičan nastavak njegove programske orijentacije.

Na nastupu u Rolf Liberman studiju u Hamburgu, Lisne je sa ovim orkestrom izveo koncert za saksofon, trombon i big bend. U ulozi solista našli su se saksofonista Kristof Lauer i trombonista Stefan Loterman. Sam Lisne se nadovezuje na big bendovske koncepte po uzoru na Mariju Šnajder ili Karlu Blej – sa osnovom u savremenom džezu, s naglašeno bogato duvačkom sekcijom, i konvencionalnim pristupom u aranžiranju solo deonica. Utoliko je atraktivnost koncerta zasnovana na nadahnuću Lauera i Lotermana, uz dozirane izlete drugih solista unutar big benda.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се