Tribine - O drami Henrika Ibzena Car i Galilejac

U emisiji TRIBINE možete slušati razgovor povodom prvog srpskog izdanja drame Henrika Ibzena „Car i Galilejac”, koji je sa Borom Babić i Spasojem Milovanovićem vodio Nebojša Bradić.

 

Malo poznatu i retko izvođenu dramu Henrika Ibzena Car i Galilejac nedavno je objavila izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada, u prevodu s norveškog Radoša Kosovića. Radnja ove istorijske drame smeštena je u period prelaska iz grčke u hrišćansku kulturu, a glavni junak je Julijan Apostata, imperator koji je vladao posle Konstantina a pre Galerija. Ovaj vladar je želeo da revitalizuje politeizam, odnosno da vrati stare bogove, jer je u grčkoj civilizaciji video veće vrednosti nego u hrišćanstvu. Henrik Ibzen je u ovoj drami, koju je stvarao kao svoje najvažnije delo, opisao jednu amblematičnu sudbinu suočenu sa pitanjima slobode i nužnosti, nasilja i lepote, mogućnosti da pojedinac oblikuje istoriju...

Snimak je zableležen na šestom Antika Festu koji je, u organizaciji Pozorišta „Zoran Radmilović" iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest Srbija", uz podršku Narodnog muzeja Zaječar, održan od 28. do 30. avgusata na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво