Muzej zvuka – Dela Kristofera Gibonsa

U emisiji ćemo predstaviti motete, himne i orguljaške fantazije i preludijume Kristofera Gibonsa u izvođenju ansambla Akademija za staru muziku pod upravom Ričarda Egara.

Rođen u porodici muzičara, Kristofer Gibons, orguljaš i kompozitor, je pouke u oblasti muzike dobio od svog mnogo poznatijeg oca, Orlanda Gibonsa. Karijeru je započeo kao horista u Kraljevskoj kapeli, da bi kasnije postao istaknuti orguljaš i kompozitor u Vestminsterskoj opatiji i na dvoru Čarlsa II. Tokom Kromvelove vladavine, bio jedan je od retkih kompozitora - pristalica rojalista, koji nije napustio Englesku i sigurnost potražio u kontinentalnom delu Evrope, već je ostao u Londonu. Mnogi u ovome pronalaze i razlog njegovog vrtoglavog uspona u periodu Restauracije, kada je postao jedan od najznačajnijih muzičara na dvoru Čarlsa II.

Kao orguljaš kraljevske kapele, ali i učitelj pod kojim je stasala generacija značajnih kompozitora među kojima su Džon Blou i Henri Persl, Gibons je postao važna figura u istoriji engleske muzike. Međutim, iako je njegova aktivnost na polju obnove duhovne muzike u Engleskoj tokom druge polovine 17. veka bila veoma značajna, savremenici su dela smatrali manje prefinjenim od radova njegovog savremenika Metjua Loka, te je i danas njegov opus malo poznat i izvođen.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

 

broj komentara 0 pošalji komentar