FIFA zabranila odigravanje utakmice Kosovo-Brazil nakon intervencije FSS-a

Fudbalski savez Srbije saopštio je da najavljena prijateljska fudbalska utakmica takozvane reprezentacije Kosova i Brazila neće biti odigrana, pošto je FIFA zabranila taj susret na intervenciju FSS.

Na sajtu FSS navodi se da su, povodom informacija o toj utakmici kao projekta ideje jedne menadžerske agencije, čelnici FSS-a odmah reagovali i kod rukovodećih ljudi Međunarodne fudbalske federacije FIFA obezbedili zabranu igranja takvog susreta.

FSS dodaje da je povoljna okolnost bila činjenica da su u Beogradu boravili visoki izaslanici FIFA Eva Paskije i UEFA Per Ron Omdal.

Paskije je, kako se navodi, odmah pozvala najbliže saradnike iz sedišta FIFA u Cirihu i usledila je konkretna reakcija - da ne dođe do susreta između svojevrsne selekcije Kosova i Brazila.

Prema statutima FIFA i UEFA, samoproklamovana država Kosovo nije član UN, pa tako ne može biti član fudbalskih porodica, dok je odigravanje prijateljskih međunarodnih utakmica u nadležnosti nacionalnih fudbalskih saveza, koji su članice FIFA i UEFA.

FSS navodi da nije dao, niti će dati saglasnost za igranje utakmica toj selekciji Kosova.

FSS je danas uputio i dopis Fudbalskom savezu Brazila, u kojem ga obaveštava da samozvana država Kosovo nije član UEFA, FIFA i UN i da eventualno ugovaranje takve utakmice može da ima nesagledive štetne posljedice.