Ризница

Вук Бранковић-Славни и велможни господин

"Ослањањем на непоуздано епско сећање и искривљен доживљај давних времена, негован је мит о највећем српском антихероју, који траје до данашњих дана. Вук Бранковић, једна од најзнаменитијих личности српске средњовековне историје, остао је запамћен до наших дана , али из сасвим погрешних разлога. Његово име постало је симбол превртљивости, националног издајства и невере... Зашто је баш Вук Бранковић, један од најутицајнијих племића друге половине XIV века,постао негативан епски јунак, оличење најгорих људских особина -преваре, издајства и безобзирности... Разлог због кога је настала књига о Вуку Бранковићу јесте поновно подсећање на историјску неправду која још увек траје. Иако су историчари са Вукових плећа одавно скинули кривицу издаје у Косовској бици, остала је да тиња некаква неодређена сумња у његове државничке одлуке, па и у понашање током битке. Црква је, опредељујући се за политичке стране у династичким расколима, обликовала Вука као непослушног поданика, нелојалног зета и узурпатора Лазаревог трона... Народна епика је довршила тај процес демонизовања, који траје до данас и видљив је и у јавном говору - Вуково име и презиме синоним су издаје", пише наш данашњи саговорник проф. др Марко Шуица.

Вук Бранковић (1345-1397) српски великаш који је, поред кнеза Лазара, био најзначајнија политичка фигура Србије у другој половини XIV века, син је севастократора Бранка Младеновића, који је, у доба Душана Силног, управљао Охридом. Ожењен ћерком кнеза Лазара Маром.

После Косовског боја, у коме учествује, 1389. опире се турском вазалству (на шта је књегиња Милица пристала одмах после пропасти војске на Косову) све до 1392. године, када Скопље пада под турску власт. Већи део његове државе бива заузет, укључујући и Приштину, до 1396.године. Османлије заузимају државу Вука Бранковића, а њега одводе у заробљеништво, где и умире. Највећи део територија Вука Бранковића заузима његов рођак кнез Стефан Лазаревић, а стратешки битна места Османлије остављају себи, док, мала област, са седиштем у Вучитрну остављена је на коришћење супрузи Мари и синовима.

Гост овонедељње Ризнице је др Марко Шуица, ванредни професор Филозофскоог факултета у Беографу, Одељење за историју, аутор књиге "Вук Бранковић-Славни и велможни господин".

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара