Србија домаћин Прве европске олимпијаде трећег доба

Крајем маја у Врњачкој Бањи биће одржана Прва европска олимпијада спорта трећег доба. На манифестацији ће, поред домаћина – представника српских градова, учествовати и сениори из неколико држава Старог континента.

Ветерани ће се такмичити у неколико спортских дисциплина - стрељаштву, пикаду, шаху, фудбалу и кошарци. О припремама ове велике манифестације сазнаћемо више од Василија Белобрковића председника Извршног одбора Покрета трећег доба Србије и председника Удружења пензионера Града Београда.

А радио-таласима ћемо стићи и до Удржења пензионера Града Чачака и разговарати са председником те организације Миладином Мићом Савићем. Чућемо како једно од најбројнијих пензионерских удружења у Србији помаже старима, а посебно житељима у удаљеним селима.

Социјална радница Мерима Николић Попески из Центра за социјални рад у Руми говориће о Дневном боравку за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју. Под кровом те установе 35 корисника се образује по посебом програму и развија вештине примерене својим могућностима. Упркос тешкоћама с којима се суочавају особе са сметњама у развоју, оне су са запосленима у Дневном боравку као велика породица.

Минуте за културу ћемо издвојити за оригинални документ Наполеона Првог Бонапарте из 1807. године, који је недавно постао власништво Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат" у Београду. О томе како је документ стигао у Србију, о раду „Адлигата" и својој породичној библиотеци говориће Виктор Лазић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд 1, 09.05

Насловна страна - Василије Белобрковић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ деветнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]