Додик: Уставни суд БиХ - окупациони суд за Републику Српску

Председник Александар Вучић путује у Минхен, где ће учествовати на Безбедносној конференцији. Уочи пута за Немачку, председник је оценио да је Михненска безбедносна конференција од великог значаја за Србију, јер ће моћи боље да се процени који су "даљи кораци приштинске владе, али и Немаца, Американаца и свих осталих у међународној заједници.

Представници Републике Српске у заједничким институцијама обустављају рад у одлучивању у заједничким институцијама док се не усвоји нови закон о Уставном суду Босне и Херцеговине. После одлуке тог суда којом се имовина књижи као власништво БиХ, Бањалука тражи да стране судије напусте Уставни суд. За понедељак је најављена посебна седнице Скупштине Републике Српске. Српски члан председништва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТС да је Уставни суд окупациони суд за Републику Српску и српски народ, који у континуитету доноси лоше одлуке, које урушавају статус Српске и умањују права из Дејтонског споразума. Додик истиче да Република Српска може да трпи и буде угушена или крене путем самосталности.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је ситуација у региону нестабилна, и да то не одговара Србији, која је тешким реформама постигла привредни раст већи од 4 одсто. Потврдила је да ће председник Александар Вучић у суботу у Београду разговарати са политичким представницима Срба из Босне и Херцеговине и Црне Горе о начинима помоћи сународницима у тим земљама. Брнабићева је истакла да ће Србија увек позивати на мир и стабилност.

У Кини је од последица корона вируса до сада умрло више од  1300 људи, а заражено је око 60 хиљада. Највећи број оболелих ван Кине, је на крузеру у јапанској луци Јокохами, где је број заражених порастао на 218. Кинеска Комунистичка партија сменила је своје највише званичнике у провинцији Хубеј и главном граду те провинције, Вухану, епицентру епидемије корона вируса, јавља агенција Синхуа.

Корона вирус потреса и светско нафтно тржиште. Због пада привредних активности у Кини цена нафте, од почетка године, нижа је за 20 одсто. То се одражава и на цене на пумпама у Србији. Од прошле седмице нафтни деривати појефтинили су око 4 динара. Очекује се да, до краја следеће недеље, дизел и бензин појефтине за још два динара.

 

Уредник и водитељ: Наташа Ракетић.

Уредник вести: Ненад Селаковић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]