Брак – превазиђена категорија или не?

Светски дан брака, који је обележен током викенда, повод је за разговор са психијатром, др Александром Бубером, о браковима данас. Да ли су брак и породица, и даље основна ћелија друштва или, на неки начин, превазиђена категорија? Зашто се све касније ступа у брак? Који су разлози све већег броја развода? Ко се лакше одлучује за прекид брачне заједнице: жене или мушкарци? Колико је предбрачни уговор заживео у Србији?

Једанаестог фебруара 1929. године, после дугих и тешких преговора, потписан је Латерански споразум, којим је проглашен град држава Ватикан. Шта је томе претходило? Зашто је споразум морао да буде потписан? Шта је њиме тачно утврђено? Може ли тај споразум да буде пример за решавање односа неких данашањих субјеката? О томе, - дописник из Рима, Маринела Ражнатовић.

Опера Народног позоришта у Београду данас обележава стотину година постојања. Тог 11. фебруара 1920. године, у сали некадашњег Мањежа, под диригентском управом Станислава Биничког, одржана је премијера "Мадам Батерфлај" и забележила велики успех. После једног века, вечерас, на Великој сцени, под диргентском управом госта из Италије Фабриција Руђера, биће изведена управо "Мадам Батерфлај". Наш саговорник је Јасмина Трумбеташ, директорка Опере Народног позоришта у Београду.

На данашњи дан, пре шеснаест година, у Београду је почео да ради шпански културни центар, Институт Сервантес. Ова шпанска институција је присутна у 86 градова широм света и има за циљ промовисање шпанског језика и шпанске и латиноамеричке културе. Младен Савковић, пр Института Сервантес упознаје нас са њиховим активностима у Србији.

Зашто да радим домаће задатке? Зашто да се јављам да одговарам на часу? Зашто да спремам школску торбу? Зашто да учим за контролни? Зашто да учим песмицу напамет? Бројна су питања која ђаци нижих школских разреда постављају себи и родитељима. Неки од одговора, као и предлога како се учи и зашто је битно најпре научити како се учи, налазе се у књизи „Учим да учим", коју нам представља Јелена Драгојловић, пр Креативног центра.

Аутор и водитељ: Тања Зељковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво