Вучић: Живимо у различитим државама али припадамо истом народу

Председник Србије Александар Вучић поручио је грађанима Дрвара, општине са српском већином у Федерацији Босне и Херцеговине, да на Србију могу увек да рачунају и да ништа не може да буде граница јер, иако живимо у различитим државама, увек припадамо истом, српском народу. Вучић је, обраћајући се испред нове фабрике "Јумко", указао да је Србија, од последњег пута када је посетио тај град, пре пет месеци, пребацила на рачун града 925 хиљада евра, новац намењен за водовод и инфраструктуру. Најавио је помоћ Дому здравља, који је такође данас обишао, и то како у обнови, тако и у платама запослених. Председник Србије претходно је посетио Мркоњић Град у Републици Српској где је рекао да је српски народ јединствен и недељив и да су сви покушаји поделе народа и цркве немогући. Вучић је примио Повељу почасног грађанина са златним симболом те општине, за помоћ и подршку том крају. Он је захвалио на признању представницима града, али пре свега, како је рекао, грађанима који су га дочекали.

Од последица новог корона вируса у Кини досад су преминуле 132 особе, а оболело је више од 6 хиљада људи, преноси "Ројтерс". Европска унија шаље два авиона да евакуишу најмање 350 здравих држављана из Вухана, одакле се епидемија раширила у 13 земаља, где је регистровано 70-ак оболелих.

Русија и Кина заједнички раде на развоју вакцине против корона вируса, а Пекинг је предао геном вируса Москви, саопштио је руски конзулат у кинеском граду Гуангжоу.

Један од пет држављана Србије који су у Вухану, стигао је у Београд и нема симптоме обољења, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Каже и да се један наш држављанин изјаснио да жели да остане у Вухану, док се за остало троје чека могућност евакуације заједно са Французима.

Амерички председник Доналд Трамп представио је мировни план о дводржавном решењу који би требало да реши 70-годишњи сукоб Израела и Палестине. Иако план има подршку владе у Тел Авиву, палестински председник Махмуд Абас сматра да представља заверу против његовог народа јер подразумева да Јерусалим постане неподељена престоница Израела, иако на њега, као свети град, обе стране полажу право. Такође, Израел се обавезује да прихвати Палестину као државу и да на 4 године обустави изградњу нових насеља на Западној обали.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво