Забавник

Игра судбине наменила је неким проналазачима крај као на филму, да им главе дођу управо њихови сопствени изуми. Франц Рајхелт, француски кројач пореклом из Аустрије због своје пасије да направи први падобран- добио је и надимак летећи кројач, који звучи иронично ако се има у виду то како је Франц окончао свој живот. Овај изумитељ био је пионир у шивењу падобрана, те је тако једног дана одлучио да тестира један који је сам дизајнирао и скројио. За пробни скок изабрао је Ајфелов торањ, а пошто се падобран није отворио, Рајхелт је погинуо на лицу места.

Американац Вилијам Болок изумео је 1863. ротирајућу штампарску пресу која је, због своје велике брзине и ефикасности, донела револуцију у штампарску индустрију. Међутим, у бизарној несрећи која се догодила четири године касније, док је подешавао једну од штампарских машина у Филаделфији, непажњом му је један део пао на ногу, коју је након пар дана захватила гангрена. Упркос ампутацији, Вилијам Болок је убрзо умро од последица инфекције.

Немањићи су најпознатија средњовековна српска династија која је владала више од два века. Име је добила по свом оснивачу Стефану Немањи који је био велики жупан Рашке владар који је ударио темеље стварања моћне српске државе у средњем веку. Од жупана Стефана Немање и Стефана Првовенчаног, преко Стефана Драгутина и Стефана Дечанског, па до Стефана Душана и Стефана Уроша, укупно 11 владара из средњовековне српске династије Немањића који су се звали Стефан а ниједном то није било право име!

Мушкарци воле плавушe, па смо данас у Забавникову музичку кутијицу спаковали неколико поп и рокенрол плавуша. Почећемо са чувеном певачицом храпавог гласа, Бони Тајлер, својим хитовима је обележила музичку сцену осамдесетих година прошлог века. Право име јој је Гејнор Хопкинг. Пре него што се прославила, учествовала је у једном музичког такмичењу када је имала 19 година, али није победила, већ завршила на другом месту. Први успешнији сингл јој је био "Lost in France". Заувек је оставила печат на рокенрол сцени, а у њеним хитовима уживају све генерације.

Уредник и водитељ Милена Шишкин.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво