Шекспиров вилински свет

Редитељка Снежана Удицки говори о томе зашто воли комедију ''Сан летње ноћи'' Вилијама Шекспира. Сам наслов, „Сан летње ноћи“, односи се на ноћ 23. јуна, најкраћу у години, која је у енглеском фолклору била повезана са одласцима у природу, забавама на отвореном, и веровањима о посебно снажном деловању натприродних бића у то доба године.

Претпоставља се да је комедија настала око 1595, као пригодна забава за свадбено славље у неком великашком дому. Прича о венчању атинског владара Тезеја и краљице Амазонки представља оквирну радњу комедије „Сан летње ноћи". Ово дело представља мало чудо композиције. Радња се одиграва на двору, а потом у шуми, где на сцену ступају разне натприродне силе, које у свој вилински свет увлаче и младе атинске љубавнике, Хермију и Лисандра, Хелену и Деметра, као и вилинског краља Оберона и краљицу Титанију. Посебну драж комедији даје група занатлија која у шуми припрема представу о Пираму и Тизби, коју треба да прикажу на атинском двору. Комичном ефекту драме доприноси то што и ове занатлије бивају увучене у вилински свет препун чаролија и фантастичних преображаја. А за ове чаролије добрим делом заслужан је шумски ђаволак Пук, који замршене љубавне приче људи залуталих у шуми на крају приводи срећном крају.

Снежана Удицки је дипломирала на групи за општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду. Њен мастер рад имао је назив: ''Замена родног идентитета и мотив прерушавања у Шекспировим комедијама''. Завршила је и мастер студије позоришне режије код професора Слободана Унковског. Режирала је 11 позоришних представа.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво