Нови погон и нова радна места у Бечеју

У Бечеју отворен нови погон фабрике Кнот Аутофлекс. Компанија се бави производњом каросерије за моторна возила, приколице и полуприколице. Укупна вредност инвестиције, од оснивања 2003. године је 25 и по милиона евра, а у погон за топло цинковање, који се данас отвора, уложено је 7 и по милиона евра. Очекује се да ће посао добити око 740 радника. Свечаном отварању је присуствовао  председник Александар Вучић.

Претходно, председник  Србије је телефоном разговарао са шефом европске дипломатије Ђузепом Борељом, који је најавио скору посету Београду и Приштини, како би сагледао могућости за обнову дијалога после формирања приштинске владе. Како је саопштено, председник Вучић је истакао да је Србија, у складу са својом регионалном политиком мира и стабилности, спремна да настави дијалог, уколико Приштина укине таксу на робу из централне Србије, која, осим српске привреде, угрожава и свакодневни живот Срба на Космету. Борељ је поздравио опредељење Србије да сачува регионалну стабилност.

Како је објавио специјализовани сајт  Ер вижуал, Београд је тренутно 5. на листи најзагађенијих градова у свету. Према подацима наше Агенције за заштиту животне средине под ознаком јако загађени су: Београд, Панчево, Беочин, Ваљево, Бор, Косјерић, Ниш и Ужице. Институт за јавно здравље Батут препоручује грађанима да ограниче боравак на отвореном, посебно у јутарњим и вечерњим сатима.  Премијерка Ана Брнабић сазвала је хитнан састанак у Влади  поводом  загађења ваздуха у Србији, потврђено је ЕР-ТЕ-ЕС-у. Медији преносе да су на састанак позвани министри животне средине, здравља и енергетике, представници Агенције за заштиту животне средине, Републичког Хидрометеоролошког завод, Града Београда и  МУП-а.

Председник Русије Владимир Путин поручио је да власти морају да учине више како би охрабриле рађање и помогле  младим породицама. Указао је да су ниска примања главна препрека расту популације, која сада броји  147 милиона. Шеф руске државе нагласио је да се нација суочава са последицама постсовјетског економског распада, који је довео до смањења броја новорођених.

Србија је током прошле године мало напредовала у заштити људских права, оцењује невладина организација Хјуман Рајтс Воч у најновијем извештају о људским правима у свету.  Указује на области у којима се очекује бржи напредак, укључујући чињеницу да је дијалог Београда и Приштине, уз медијацију Европске уније, и даље замрзнут. Суђења за ратне злочине пред судовима у Србији су, кажу, била спора, а недовољан је напредак у постизању дугорочних решења за избеглице и расељена лица. Та невладина организација наводи и да је положај новинара у Србији још увек несигуран. Медијски плурализам постоји, али је, наводе, компромитован великим бројем медија  блиских владајућој странци.

У трећем колу Европског првенства, женска ватерполо репрезентација Србије, играће против Хрватске. Меч почиње у 16 часова, а пренос је на Другом програму наше телевизије.

У 19. колу Евролиге, кошаркаши Црвене звезде, у Штарк Арени, дочекују литвански Жалгирис. Сусрет почиње у 19 часова. У исто време, кошаркаши Партизана гостују италијанском Тренту, у мечу другог кола Топ 16 фазе Еврокупа.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредник вести Тина Амић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]