Поднета иницијатива за промену изборног цензуса

Генерални секретар Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност, Марио Спасић поднео је владиној Радној групи иницијативу за промену изборног цензуса на три одсто, али и за увођење "степенастог" цензуса.

Спасић наводи да би уместо до сада прописаног изборног цензуса од 5 одсто, уколико се ради о једној политичкој партији, изборни цензус био најмање 3 одсто гласова, за коалицију две партије цензус би требало да буде најмање 7 одсто, а да за коалицију три и више политичких партија изборни праг буде најмање 10 одсто гласова. Председник Србије Александар Вучић рекао је да парламентарни избори неће бити одржани 3. маја, већ у складу са Уставом - 90 дана пре истека мандата овог сазива Скупштине. Расписивање избора је надлежност председника, подсетио је Вучић и оценио да смањење цензуса на 3 одсто у изборној години не може да штети опозицији, већ само владајућој странци.

Државни приоритет Србије је борба за очување територијалног интегритета и суверенитета и министарство спољних послова остаје посвећено активностима по питању Косова и Метохије, изјавио је шеф дипломатије Ивица Дачић. На новогодишњем пријему за представнике дипломатских мисија и челнике медијских кућа, Дачић је нагласио да ће један од основних циљева бити и наставак европског пута и пријем Србије у пуноправно чланство Европске уније. Дачић је поручио да ће наша земља развијати билатералну сарадњу са парнерима широм света, као и одржавати, обнављати и успостављати дипломатске односе са свим чланицама Уједињених нација.

Канада се опростила од  настрадалих приликом рушења украјинског авиона у Ирану прошле недеље, када је погинуло 57-оро држављана те земље. Премијер Џастин Тридо поручио да је цела земља уједињена у болу са породицама настрадалих. Погинуло је свих 176 путника и чланова посаде. Иранске власти су признале да је тамошња војска пројектилом грешком оборила украјински авион. У Ирану су настављени антивладини протести на којима грађани траже оставке лидера те земље услед трагедије.

Економске миграције, демографија, брига о пензионерима, израда социјалне карте, смањење незапослености, јачање инспекције рада-  задаци су на којима ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања радити у 2020-ој години, поручио је министар Зоран Ђорђевић, представљајући резултате свог ресора. Као један од главних циљева, министар је навео бригу о младима кроз мере за подстицај останка у земљи и повратак из иностранства.

Нову годину дочекују вечерас Српска, Руска и Јерменска православна црква по Јулијанском календару, који је усвојен на Првом васељенском сабору у Никеји 325. године.Као што смо рекли, Српска православна црква позвала је на молебан подршке српском народу у Црној Гори и на Косову, испред Храма Светог Саве у 23 сата и 30 минута. Ипак, неће изостати ни традиционално славље. Осим у Крушевцу, весело ће бити ноћас и на трговима више градова. Славиће се у Нишу, Крагујевцу, Ужицу, Јагодини, у Пожаревцу, Врњачкој Бањи и у још неколико туристичких дестинација.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Марица Сердар.

Продуцент Светлана Стевановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво