Романо Тхем

У вечерашњем Свету Рома, почињемо серију о „ромизмима“ у шатровачком аргоу и у сличним говорима које је забележио наш научни радник Раде Ухлик.

Он тврди да се национални идиоми у цивилизованим земљама јављају обично у два вида. Прво, као писани језик који се према степену савршенства зове званични, књижевни и класични језик, а затим говорни или народни језик којим се служе широке масе у свакодневном усменом говору.

Постоје ознаке које обележавају приближно исте појмове. То су жаргон, арго, кент и још неки други, углавном вештачки створени, говори разних класа, кругова и средина.

Каква је њихова појава и колико они утичу на развој друштвених услова говора, слушаћете у емисији коју су припремили и воде Драгољуб Ацковић и Уна Бериша.

svetroma@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]