Забавник

''Димитрије Новаковић обавио снимање Београда: “На посребрени лист бакра. Снимак тај поднео је он Њ. светлости господару Михаилу Сербие Књазу на дар”. Вест о првој фотографији код Срба објављена је 12. маја 1840. у листу Сербске народне новине број 37 које су излазиле у Пешти. Оне су објавиле и податак да је трговац Новаковић, Србин из Загреба, знање фотографске технике дагеротипије, то јест фотографије на металу стекао у Паризу 1839. године када је Луј Дагер вршио демонстрације дагеротипије. Француска академија наука је 19. августа 1839. године признала Лују Дагеру ауторско право за проналазак фотографије

Осим што је био познат као музичар, Дејвид Боуви је био познат по својој свестраности. Био је кантаутор, композитор, сликар, глумац, а волео је много и да чита. Роман Џорџа Орвела ''1984'' био му је инспирација за истоимену песму која је настала 1974. године.

Метју Флајндерс је предводио прву експедицију која је једрима опловила Аустралију. На том путу друштво му је правио његов мачак Трим. Трим је био на палуби једрењака Рилајнс 1799. године. Своју велику вештину је показао још као маче када је пао у море и попео се на палубу користећи само бачен канап. Трим је пловио са Флајндерсом око континента на једрењаку Рилајнс а преживео и бродолом на другом једрењаку Порпоаз. Мачак Трим је чак био са Флајндерсом и када је овај доспео у затвор на Маурицијусу, али је нестао током његовог одслужења казне. Бронзана статуа Трима коју је направио вајар Џон Корнвел изложена је у једној библиотеци у Сиднеју 1996. 

Уредник и водиитељ: Милена Шишкин

Музички уредник: Драгомир Станојевић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво