Доживети стоту

Миланка Стаменковић (92) из Ломнице код Крушевца старост проводи безбрижно у заједници са сином, снахом и унуцима. И даље ради у башти, сакупља биљке, коси траву и слуша вести на Радио Београду. Каже да нема рецепта за дуговечност, али верује да је умереност добар савезник здравом животу.

О активном старењу и после пензионисања говориће докторка Мирослава Миљковић, лекар у пензији из Ниша. Бели мантил у Дому здравља у Мерошини,  заменила  је писањем прозе и поезије, гајењем цвећа и учењем страних језика. Прошле године била је један од лауреата на литерарном конкурсу "Драганова награда" за путописну причу "Слике са Власине".

А радио-таласима ћемо  стићи и у Јужни Банат, у Ковин. Чланови Удружења пензионера из овог града време проводе креативно и учествују на бројним спортским манифестацијама широм Србије. Почетком јесени смо их срели на Олимпијади трећег доба у Врњачкој Бањи и разменили зрнца мудрости о лепоти трећег доба.

Рубрику за културу резервисали смо за Монографију о 70 година Југословенске кинотеке. У години јубилеја, Монографија на 260 страна је другачија  од осталих, јер претежно кроз визуелне садржаје приказује најважније догађаје из историје и делатности наше Кинотеке.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница - Марина Стојадиновић и Миланка Стаменковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ деветнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]