Време спорта и разоноде

Незапамћен успех српског кик бокса на Светском првенству у Сарајеву, зачињен са петнаест медаља- осам златних, четири сребрне и три бронзане, обележићемо и у овој емисији, новим гостовањем Теодоре Манић. У главном граду Босне и Херцеговине трећи пут је покорила планету. Први пут је била код нас, испред наших микрофона, још пре четири и по године, од тада су се низале медаље у разним категоријама, на бројним турнирима и такмичењима. Идеална прилика да саберемо утиске из Сарајева, уз напомену да је златна Теодора посебно захвална тренеру Милошу Милутинову и својој породици, који најбоље знају чега се све одрицала ова девојка да би дошла до статуса који тренутно ужива у свету борилачких спортова.

Одбојкашице Партизана од недавно на клупи, у улози шефа струке, имају интернационалца Душка Николића, који је дошао уместо Ивана Стељића, такође врсног стручњака, чији рад, стицајем околности, нису пратили добри резултати на старту лигашког такмичења. Николић је, после договора са челним човеком клуба Жељком Танасковићем, преузео на неко време команде, јуче су ове даме играле и "вечити дерби", с одбојкашицама Црвене звезде. Младост и храброст одликују "црно-беле" девојчице, па треба веровати да ће се шармантна дружина из дворане "Импулс" ускоро одужити својим навијачима- победама. Наши гости у студију Радио Београда 1 овог поподнева су Андријана Шејат, примач сервиса и капитен Партизана, као и тренер у стручном штабу Данило Стокућа.

Део овог поподнева провешће с нама и Јасмина Милошевић, вд директора Агенције за безбедност саобраћаја. Доћи ће са најсвежијим статистичким подацима и уз озбиљно упозорење свим возачима да нам се никада више не понови минуло лето, у коме је било много удеса и, нажалост, погинулих на друмовима широм Србије. Води се рачуна о сваком детаљу, посебно што долази период магли, снега, леда, у том смислу и питања о зимским гумама које су од јуче обавезне за све возаче, електричним тротинетима који нас брзо превозе, али лагано "добују" по живцима и пешака и аутомобилиста. Не треба сметнути с ума да долази и период слава, преслава, прослава, које наши људи обично залију неком чашицом, уверени смо да је боље спречити него лечити, па ћемо од меродавне и компетентне особе, на значајној функцији, чути шта нам ваља чинити, како сачувати наше најмилије, како што мање бринути док су у саобраћају... 

Трећег децембра у београдским биоскопима почиње да се приказује играни филм Четири руже. У питању је крими-драма са елементима комедије. Приказује урбани мозаик градских ликова, које у исповести једне београдске ноћи, повезује неутољива жеља за лаком ловом, добрим проводом и безбрижним јутром. Иза кулиса царства порока у ноћном клубу "Четири руже", у центру мозаика, где се води беспоштедна борба, често и са оне стране закона, наћи ће се један обичан човек. У безуспешном покушају да од свега побегне, схвата да ће успети само ако у помоћ позове све оно што је у међувремену изгубио: љубав, искреност и веру. Гост нашег породичног магазина, биће редитељ овог остварења Василије Никитовић.

Као и сваке суботе, поред дешавања из света спорта, пратимо и догађаје из области културе, јавног и уметничког живота. Идемо у сусрет Југословенском позоришном фестивалу "Без превода", који се одржава од 5. до 12. новембра у Ужицу. Премијером представе "Нема даде, нема бате", у позоришту у Пироту обележена су два јубилеја. Петнаести филмски фестивал "Слободна зона" биће одржан у седам различитих дворана у Београду, Новом Саду и Нишу, почев од 7. новембра. На сцени "Јован Ђорђевић", Српског народног позоришта у Новом Саду, вечерас је премијера опере "Фауст", Шарла Гуноа, у режији Александра Николића и кореографији Александра Николића, под диригентским вођством маестра Андреа Салинаса. Премијера нове верзије прве српске опере "На уранку", Станислава Биничког,  изведена је прексиноћ на сцени Народног позоришта у Београду, о чему нам прича редитељка Ана Григоровић.

Монодрама "Ој, животе!", коју је адаптирао, режирао и у којој игра амерички глумац српског порекла Џек Димић, биће два пута изведена, у Београду. Најављујемо и 16. међународни фестивал "Чембало-жива истина", затим мултимедијални концертни програм "Музички тонови из српских старина" у Зрењанину, као и наставак Јапанско- српског фестивала - после Београда, од данас су на реду Нови Сад и Токио. "Afro Cuban All Stars Band" вечерас музицира у Центру "Сава". Почеле су пробе за још једну Кољадину представу у Београду- у питању је "Лажљивица", у преводу Новице Антића и режији Стефана Саблића, о којој нашим слушаоцима прича глумица Горица Поповић, која са Секом Саблић игра ово дело познатог руског писца.

Фестивал "Укуси југа" ове године одржаће се 9. новембра у Власотинцу. Идеја фестивала је да на једном месту окупи произвођаче домаће хране и пића југа Србије, промовише их и подстакне на даљи развој. Традиционална планинарска акција ,,Шаторице 2019"- ,,Митров данак, хајдучки растанак", изводи се на јужним гребенима планине Копаоник, данас и сутра, у организацији планинарског клуба "Копаоник" из Лепосавића. Сва издања и музика Васила Хаџиманова су у Србији проглашена за уметничка дела од културног значаја за ову земљу. Ево прилике да га још једном концертно поздравимо, 8. новембра у клубу "Soul Society- стари Битеф ". "Светлости сенке" - Пратећа изложба 50. "Златног пера" УЛУПУДС-а, аутора Растка Ћирића траје до 12.новембра. Вести из бадминтона- Србија је добила још једног међународног судију,са BEC звањем. Зове се Кристина Јовин.

И ове суботе на наше слушаоце мисле Дом омладине Београда, "Академија 28" и Опера и театар "Мадленијанум", па ће их обрадовати улазницама за лепа културна дешавања. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Пратимо дешавања и актуелности из домаћег и међународног спорта, као и света који нас окружује, све то уз фину, питку музику, за све генерације и узрасте.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво