Којекуда

Нови Сад је основан 1694. године и дуги низ година је у свету био познат под називом “Српска Атина”. Представљао је центар српске културе и отменог начина живота. Иако је основан још крајем XVII века, у граду не можете пронаћи велики број грађевина из тог периода, и то због великих рушења која је претрпео у прошлости.

И ако се запитамо које су највеће архитектонске знаменитости Новог Сада није тешко издвојити:

Петроварадинска тврђава, симбол моћи, која је зидана скоро 100 година, од 1692. године до 1780. године, позната као ,,Дунавски Гибралтар'', је највећи украс града Новог Сада. У самом центру Новог Сада простире се Трг Слободе, окружен значајним грађевинама попут Градске куће и католичке катедрале. Затим, ту је и некадашња Финансијска палата, сада седиште Војвођанске банке, и прелепи, старински хотел Војводина. Поменута неоренесансна грађевина, Градска Кућа потиче из 1895. године представљала је тада, а многима је и данас једно од најлепших здања у нашој земљи, која се сматра копијом градске куће у Грацу.

У Новом Саду постоји и чувена Синагога, једна од четири које се налазе у Србији. Мада је изграђена укрштањем различитих стилова, зову је Сецесијска лепотица, а смештена је у Јеврејској улици, у центру града.

О грађевинама и знаменитостима Новог Сада Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић разговарале су са Владимиром Митровићем историчарем уметности и вишим кустотсом у Музеју савремене уметности.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво