Време спорта и разоноде

Тијана Николић, наша данашња гошћа, бави се се роњењем на дах од 2010. године и иза себе има велики успех који је постигла својим радом, одрицањима и љубави према овом јединственом спорту. Носилац је многобројних медаља, пехара, националних рекорда и члан је ронилачког клуба "Себастиан" из Београда. У њеној биографији, поред осталог стоји - 19 националних рекорда, титула спортисте године, бронзана медаља са светског првенства, инструктор и судија. 

Србија је екипни вицешампион Европе у конкуренцији такмичара до 17 година, ову титулу стекла је недавно на првенству одржаном у Пољској. Бадминтон је спорт који је широм света у експанзији, највећа светска такмичења једноставно остављају посматраче без даха. Иако на први поглед једноставан, овај спорт је изузетно физички захтеван. Наши гости овог поподнева су Михајло Томић, члан Бадминтон клуба Београд и српског тима који је постао други на Старом континенту, иначе један од најперспективнијих такмичара Европе, затим Никола Мијачић, помоћни тренер репрезентација Србије у бадминтону и главни тренер Бадминтон клуба Београд, који сем Томића, тренира још неколико истинских бисера овог спорта, као и Андреја Андрић, генерални секретар Бадминтон савеза Србије.

Ово је емисија за све генерације, па бележимо и изузетан успех атлетских ветерана Србије на Првенству Балкана у Букурешту. У Србију су наши ветерани, са овог такмичења, донели чак 31 златну, 24 сребрне и 31 бронзану медаљу. Оборили су три балканска рекорда. Обављена је и презентација Београда као наредног домаћина овог скупа, у дворани, 7. и 8. марта наредне године. Ветеране Србије примио је и господин Бранко Бранковић, амбасадор наше земље у Румунији. О томе ће нам данас причати Душка Лорбек - Мандић, председница Атлетских ветерана Србије.

Овај викенд нам је још једном донео наглу промену температуре, још пре неколико дана било је двадесетак степени мање. Та временска `превртљивост` траје безмало од марта месеца и мало је оних који је не осећају на својој кожи, од обичних главобоља до неких других, тежих сметњи. Како поднети овај прелаз, како се понашати, шта јести, како се облачити када је преко дана врело, а ујутру и увече хладно....то су тек нека од бројних питања која занимају слушаоце,а ми имамо компететну особу за одговоре, др Јелену Бокић која је лекар на терену Градског завода за хитну медицинску помоћ. Њена специјалност су управо превенција и савети пацијентима, то је- како каже докторка- 80 одсто терапије.

Јуниорска репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу у овогодишњој Европској лиги младих ваздушном пушком, екипном такмичењу за стрелце од 14 до 18 година. У мечу за злато завршног турнира у Будимпешти, Србија се састала са домаћином Мађарском, која је у изједначеној борби наш тим победила минималном разликом од два бода - 81:79. Велики успех остварила је екипа Србије у саставу Кристина Лазаревић, Теодора Вукојевић, Марко Ивановић и Ђорђе Савић. Управо Кристина Лазаревић је наша гошћа, уз њу и тренер јуниорске репрезентације Иван Манојловић.

Рагбисти Црвене звезде одбранили су 13. титулу првака у рагбију 13. У финалу трећег издања регионалне Балкан супер лиге, још једном су савладали екипу Партизана, резултатом 50-32. Свилајначки полумаратон, трка у којој сви побеђују, одржава се сутра, у недељу, на улицама малог, али ретко пријатног и гостољубивског моравског градића. Организатор је атлетски клуб `Дуге стазе`. Актуелна првакиња света у каратеу у категорији до 61 килограм, репрезентативка Србије и чланица КК `Књаз` из Аранћеловца, Јована Прековић, освојила је бронзану медаљу на Карате 1 Премијер лиги у Москви.

Као и сваке суботе пратимо разне занимљивости и дешавања из света који нас окружује, од спорта и културе, преко јавног и уметничког живота, манифестација које се дешавају широм Србије. У току је 15. међународни фестивал туристичких публикација `Кофер слова` у Крушевцу. Јуче су почели `Дани Смиљане Мандукић` у `Битеф театру`. Овогодишњи 28. фестивал „Дани Зорана Радмиловића" биће одржан у Народном позоришту Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић" од 18. до 25. октобра. У среду, 16. октобра, у Народном позоришту у Сомбору, одржаће се премијера представе "Травничка хроника" у адаптацији, драматизацији и режији Никите Миливојевића. Мецоспоран и првакиња Опере Народног позоришта у Београду Љубица Вранеш појавила се у пуном сјају, као носилац главне женске улоге у `Самсону и Далили` у Националном театру у Букурешту.

Нова зграда Позоришта „Бора Станковић" у Врању биће свечано отворена 21. октобра, после више од седам година реконструкције. У Народном позоришту у Кикинди- премијера представе „Буба у уху", по тексту Жоржа Фејдоа, у  режији Петра Јовановића, и то 19. октобра. То је уједно 337. премијера у раду овог ансамбла. У неколико градова Србије у току је осми по реду `Гете фест`. Клуб љубитеља играчака, сутра организује ново, 70. по реду дружење својих истомишљеника. У оквиру 8. сезоне циклуса концерата `ФМУ и Гуарнериус награђују`, солистичким наступом вечерас у 20 часова представља се пијанисткиња Даница Дујаковић.

У четвртак, 17. октобра ,у клубу Удружења рок музичара Србије , У Мутаповој улици број 12, одржаће се хуманитарни рок концерт. Традиционалне XII Позоришне свечаности `Фестивал победника фестивала` одржаће се у ЦКО Раковица од 15. до 20. октобра. Идеја водиља фестивала је да се на једном месту, једном годишње, виде најбоље позоришне представе настале током претходне сезоне у Србији. О томе нам прича директорка културног здања у Раковици Маријана Бутулија.  

Џез уметник новије генерације Александар Јовановић Шљука  представља се, са својим пријатељима и истомишљеницима, на свирци која се дешава вечерас у клубу `Soul Society`- Стари БИТЕФ. Фестивал драмских аматера села Србије одржава се од 14. до 22. октобра у Малом Црнићу. У Бабушници је од 18. октобра `Вурдијада`, познато такмичење у спремању специјалитета по имену вурда- постоји више поступака израде млечног намаза под овим наyивом, али готово сви укључују цеђење киселог млека. У Крупњу се наредне суботе одржава манифестација `Плодови Рађевине`. Сјајни италијански певач баршунастог гласа Марио Бионди поново је гост нашег главног града, и то само за ограничени број посетилаца, у `Новом Битеф Арт кафеу`, 16. октобра. 

Камп РТС-а наставља своју мисију и путешествије. Екипа Радио Београда 1 овог викенда је у Сомбору, град паркова и зеленила домаћин је фином младом свету у оквиру велике акције наше куће, смотре која је и ове године наишла на значајан одјек у свету атлетике, али и просвете и медицине, јер тако се деца уче да од малена буду здрава и права, а уједно им се пружа могућност да виде праве такмичаре, који се боре за звање најбољих у женској и мушкој конкуренцији.

Витез кулинарства Милијан Стојанић ове суботе јавиће нам се са `Гастро Маг фестивала` у Охриду, одакле следи уобичајени предлог јеловника за недељни ручак, али и `чашица разговора` са његовим колегама, такође асовима гастрономије, из региона. Пратимо и све актуелности и занимљивости из домаћег и страног спорта, уз музику која је спој лаких и ведрих нота са некадашњих домаћих фестивала и ритмова актуелних хитова са светских топ- листа. Слушамо и редовну рубрику `Променада`, у којој вас позивамо да прошетате до неке од бројних уметничких изложби широм Београда и Србије. Награде за слушаоце ове суботе обезбедили су Дом омладине Београда, `Академија` 28 и ЦКО Раковица.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.





 

 



 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се