Којекуда

Јагодина се налази у централној Србији и са око 36 000 становника највећи је град у Горњевеликоморавској котлини. Град је поред ауто пута, 136 километара јужно од Београда и 100 километара северно од Ниша. За 6 векова град је имао три имена: Јагодна, Јагодина и Светозарево.

Романтичари, маштари, помињу крчмарицу Јагоду, са дворима и ханом на Црвеном брегу изнад гробља, у чијем је подножју расло село, названо по њој Јагодина.

Крчмарица Јагода је, казују њени поштоваоци, по сунцу служила госте а под сјајем месеца, са 40 разбојника, нападала и пљачкала богате караване крај Цариградског друма. Трајало би то до у бескрај, да и легенда нема крај, па се вели да је у једној пљачки срела младића, пред чијом је лепотом задрхтала њена разбојничка рука. Изневерени пријатељи су је пустили да га поведе у своје дворе, али јој издају никада нису опростили. Једне ноћи нестао је у пламену Јагодин хан, над чијим се згариштем, у мрклим ноћима, годинама чуло њено језиво кикотање. Старији памте да је крај гробља постојао комад необрађеног земљишта, који се до скоро називао општинска утрина, а некад давно Јагодина ливада.

У време Турака, од сеоцета у подножју Црвеног брега, израшће насеље, које ће назвати Јагодина паланка, па отуда доцније и име Јагодина.

О Јагодиини некад и сад, говорио нам је историчар Нинослав Станојловић, и пребирао са нама старе приче и историјске податке, све запаковано у много љубави и топлине коју гаји према свом граду.

Забележиле: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Којекуда Којекуда

Аутор:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]