У средишту пажње

Србија је очигледно направила добар посао са Уједињеним Арапским Емиратима. Шта ће инвестиција у производњу ракетног система АЛАС значити за наменску индустрију и како још искористити међудржавни споразум потписан пре неколико дана?

Да ли имамо довољно капацитета, опреме и стручњака за производњу савремене опреме и наоружања? Коначно - да ли уопште имамо индустријску политику и да ли разумемо њено место у економском и друштвеном систему?

Гости емисије су Петар Петровић, професор Машинског факултета у Београду и Мирослав Лазањски, војно- политички аналитичар листа "Политика".

Уредник и водитељ: Ивана Прибићевић

Радио Београд 1, 17.00

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. феб 2013, 21:03) - TDB [нерегистровани]

Industrijalizacija

Bilo mi je zadovoljstvo slusati prof. Petrovica kako gleda na znacaj industrijalizacije, a posebno znacaja domaceg znanja. Posto je kratko pomenuo odlazak Amerikanaca iz Smedereva (ili ja nisam sve cuo posto nisam slusao pocetak razgovora), zeleo bih da ga upoznam sa nekim detaljima njihovog vlasnistava Sartida. Na osnovu svega sto se desavalo, misljenja sam da je Sartid Amerikancima dat na rentiranje. Razlozi za takvo misljenje: "Prodat" je za 15-tak puta nizu od stvarne vrednosti, nisu zeleli da kupe nas Institut za metalurgiju (oko 140 zaposlenih), vodili su katastrofalnu kadrovsku politiku i uz prateci mobing primorali visokostrucni kadar da napusti Zelezaru,nenajavljeno su napustili Zelezaru i pri tome objavili da su poslovali sa velikim gubitkom. Po nekim nasim ekonomistima, ovaj slucaj dosta lici na "ekonomski terorizam". Prof. Petrovic ove navode moze proveriti u Zelezari, posto je dobar primer za unistavanje ionako slabog "znanja" u Srbiji.

У средишту пажње У средишту пажње

Аутор:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]