Грамофонија – Ф. Менделсон: Симфоније број 4 и 5

Емитоваћемо записе са плоче коју је објавила наша продукцијска кућа по лиценци Дојче грамофона, на којима симфонијска остварења Фелиска Менделсона тумаче чланови Берлинске филхармоније под управом Лорина Мазела.

Ове снимке су забележили Герхард Хењес и Карлхајнц Шнајдер у јануару и априлу 1961. године у цркви Исуса Христа у Берлину, и исте године су објављени у више верзија – као моно издање, промо-плоча и у уобичајеном стерео ел-пи формату који је непосредно након објављивања награђен Гран пријем за диск. Следеће године је Дојче грамофон представио и издања за француско, а нешто касније и за америчко тржиште, поред немачких реиздања из 1966, 67, 70, 71, 78. и коначно, 2009. године, када је овај снимак објављен на компакт-диску у оквиру серије којом је обележено 111 година постојања немачког највећег издавача.

За разлику од плоча матичне продукције, винили израђивани по лиценци нису били тако бројни, што их данас чини куриозитетима који имају одређену сакупљачку вредност. Чехословачки Супрафон је у два наврата објављивао ову плочу, и то као регуларно издање и у оквиру серије „Грамофонски клуб". Занимљиво је да је у Италији поред официјелног, постојало и издање куће Де Агостини као део едиције „Велики композитори", док је југословенско издање на пластици имало угравиран натпис „У свету симфоније". Значајно је истаћи да је ове снимке 2015. године поново објавила на винилу холандска компанија Vinyl Passion Classical у ремастерованој верзији.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво