Грамофонија - Композиције за флауту и гитару

Репродукујемо снимке у интерпретацији Милоша Јурковича и Јозефа Жапке. Емитоваћемо записе са плоче коју је објавила продукцијска кућа Опус 1983. године.

Плоча коју вечерас представљамо се издваја по томе што су на њеној реализацији радили техничари који су били афирмисани и као музички ствараоци. Најпре треба поменути супервизора снимања Мартина Бурласа, словачког композитора који је поред снимања и компоновања дела за симфонијски оркестар, крајем осамдесетих постао чувен и у свету електроакустичке музике као аутор и промотер словачког савременог стваралаштва. Сниматељ који је реализовао ове записе, Петер Слонимски, често је наступао као гитариста на плочама чији се жанровски оквири протежу од Бетовена до словачке поп музике. Самим тим, значајно је чути на који начин је извођачко и стваралачко искуство техничке екипе допринело звучним квалитетима ових снимака, забележеним у новембру 1981. године, у студију "Калиба" у Братислави.

Слушаћете композиције Пјетра Локателија, Маура Ђулијанија, Марија Кастелнуова Тедеска, Еитора Вила-Лобоса, Мориса Равела и Жака Ибера.

Аутор Милан Милојковић

Уредница Сања Куњадић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар