Џез

Наступи група Acoustic Unity Гарда Нилсена и Time is a Blind Guide Томаса Стронена, одржани 24. и 25. априла ове године на фестивалу Jazzahead у Бремену.

Гард Нилсен је један од најактивнијих бубњара на скандинавској џез сцени. Како сам истиче, на турнеји је преко 200 дана у току године, а међу бендовима у којима свира су Bushman's Revenge, Cortex и многи други. Предводник је властитог састава Acoustic Revenge, квартета који снагу црпи како из фри-џеза шездесетих година прошлог века, тако и слободнијих форми хард-бапа из истог периода, преведених у савремени контекст. У том смислу Нилсен се доследно надовезује на тренд бендова у Норвешкој и Шведској који негују сличну естетику као што су поменути Цортеx или бендови Мартина Кихена, односно Ане Хегберг, али снагом свирачке надахнутости превазилази деривативност основног концепта.

Томас Стронен је дугогодишњи члан дуа FOOD, који годинама објављује албуме за ECM Records. Ова формација једна је од најуспешнијих у фузији електронског џеза са типичним „исиемовским" етеричним, амбијенталним џез пасажима, а Стронен је њеном успеху допринео као свестрани мултиинструменталиста. Под својим именом је објавио албум Time is a Blind Guide из којег је настала истомена постава у којој се приближава класичнијим џез форматима, а стилски захвата и до слоја норвешког фолклора, односно камерне компоноване музике.

Аутор Никола Марковић
Уредник Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво