Грамофонија – Дела Винка Глобокара, Брајана Фернихауа и Ентонија Фаларa

Репродуковаћемо снимке начињене на такмичењу за композиторе и извођаче савремене музике Гаудеамус фондације 1968. године.

Поменуто такмичење за младе композиторе основано је 1947. године и испрва је било намењено холандским ауторима, док су инострани такмичари могли да учествују тек сваке друге године. Након нешто више од једне деценије одржавања конкурса на овај начин, програмска политика се мења и он постаје отворен за све, укључујући и интерпретаторе савремених остварења. Велики број аутора који су понели титулу победника, касније су остварили значајне каријере, а међу њима су и југословенски композитор Урош Ројко који је победио 1986. године, као и Марко Никодијевић, коме је ово признање додељено пре девет година. Гаудеамус фондација није често самостално објављивала плоче, већ је углавном пружала подршку другим издавачима. У том смислу је ово издање вредан документ о манифестацији из године у којој су у конкуренцији, поред осталих, били Глобокар и Фернихау, аутори који ће у значајној мери утицати на развој савремене музике у Европи.

Ова плоча је део комплета од три винила, на којима се налазе још и најуспешнија остварења у тумачењу њихових аутора, поред избора најбоље оцењених оркестарских и камерних композиција. Снимци су настали током такмичења, што доприноси документарном карактеру овог издања које је квалитетативно на нивоу сродних албума из шездесетих са Варшавске јесени или Загребачког бијенала. Комплет је веома добро опремљен пратећим материјалима о делима, фондацији и издању, а крајње сведено графичко решење омота садржи све релевантне информације.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво