Нова дискографија

Представљамо снимак Шестог гудачког квaртета Беле Бартока у извођењу Квартета Диотима, који је овај гудачки ансамбла објавио крајем јануара за кућу Наив Класик у склопу издања комплетних гудачких квартета мађарског композитора.

Својим новим дискографским издањем, квартет који су 1996. године основали студенти Париског конзерваторијума, сврстао се у ред ансамбала који су се осмелили да изведу целокупне Бартокове гудачке квартете што представљала захтеван извођачки подухват – попут квартета Такач, Белчеа, Микрокосмос и Џулијард.

Бартокови гудачки квартети, настали имеђу 1908. и 1939. године пружају пресек стваралаштва овог аутора, будући да их је компоновао у свим стваралачким фазама – од својих почетака уроњених у француски импресионизам и немачки романтизам, преко изразито модернистичког Трећег квартета, на граници атоналности, до зрелих радова у којима је остварио синтезу фолклорних мелодијских и ритмичких елемената, стриктне формалне структуре и густог звучног ткања.

Кроз шест квартета објављених на овом издању, Квартет Диотима представља разнолика лица Беле Бартока – мистериозно, страствено, заиграно и строго – успевајући да пренесу његову „дубину, поетску финоћу и прецизност".

Уредница Ивана Неимаревић.



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара