Тема недеље

Студије – Милан Суботић

У седмичном циклусу „Студије“, од понедељка, 29. маја до петка, 2. јула, можете слушати текст Милана Суботића „Тешки терет прошлости: тумачење пољско-јеврејских односа Јана Томаша Гроса.

Студија Милана Суботића је први део обимнијег рада посвећеног анализи и интерпретацији пољско-јеврејских односа у делима Јана Томаша Гроса, америчког историчара и социолога пољског порекла. Као подстицај за настанак ове студије аутору су послужили спорови који су у научним круговима и јавности вођени поводом Гросових књига о ратној и поратној судбини пољских Јевреја.

Објављивањем његове књиге Суседи о масакру у Једвабном, градићу у коме су 10. јуна 1941. године пољски житељи, без принуде и учешћа немачких окупатора, убили готово све своје јеврејске суграђане, 2000. године почеле су бурне дебате о сложеној историји пољско-јеврејских односа. Овај пољски „спор историчара" настављен је и после појаве друге две Гросове књиге (Страх и Златна жетва) у којима се он бавио анализом послератног пољског антисемитизма. Осим приказа историографског аспекта ових дебата, у студији Милана Суботића интерпретиран је низ општијих теоријских проблема који се, по свом значају, не тичу само разумевања пољске прошлости. У првом реду, то су теме попут односа између историје и колективног памћења, критичке историографије и патриотизма, те процеса суочавања са прошлошћу и улоге заборава у консолидовању националне самосвести.

Шири тематски оквир у коме аутор разматра ове проблеме су посткомунистичке „политике историје" у којима се расправе о прошлости (зло)употребљавају у осигуравању или оспоравању легитимитета популистичких политичких режима.

Текст чита Марица Милчановић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се