Радијско предавање

Зорица Томић: Ућуткивање и право на ћутање

У среду, 29. јуна, од 20.00 сати, можете слушати радијско предавање Зорице Томић под називом "Ућуткивање и право на ћутање" које преносимо из Студија 2 Радио Београда.

Ћутање, иако један од комуниколошки најзанимљивијих феномена, заузима релативно скромно место као предмет теоријских елаборација. Један од најзанимљивијих аспеката овог феномена представља ућуткивање као вид социјалног испољавања моћи. Ако се ућуткивање у свим својим манифестацијама разуме као вид суспрезања демократског права на говор, поставља се питање у ком односу стоје ућуткивање и право на ћутање? Да ли се право на ћутање може инструментализовати као вид отпора често невидљивим и софистицираним стратегијама ућуткивања које ферментирају на својеврсној "производњи буке" која карактерише савремену информатичку еру? Да ли право на ћутање представља претњу демократији, или, пак, може бити посебан вид политичког изјашњавања?

Зорица Томић, дипломирала филозофију на Филозофском факултету у Београду. запослена на Филолошком факултету у Београду где предаје Културологију и Комуникологију, а на мастер студијама Интеркултурну комуникацију. Учесница бројних конференција, трибина и округлих столова на тему културе, комуникације и филозофије. Објавила више студија, од којих је последња Разумевање и неспоразуми (Чигоја 2014). 

Ускоро ће бити објављена њена нова студија под називом Ћутање и ућуткивање.

Уредници Предраг Шарчевић и Оливера Нушић.


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво