Директан пренос из Студија 6 – Концертна хармоника

Други концерт у оквиру нове сезоне преноса из Студија 6 Радио Београда биће одржан 7. октобра под називом "Концертна хармоника" и посвећен је стваралаштву на овом инструменту, који у Србији већ годинама промовише Владимир Благојевић.
На програму су дела оригиналне савремене музике за хармонику коју потписују композитори Стеван Ковач Тикмајер, Бруно Мантовани, Јука Тијенсу, Владимир Трмчић и Драгана Јовановић.
На концерту ће суделовати и Небојша Аћимовић, Миодраг Ђорђевић, Дарко Димитријевић, хармонике и Саша Мирковић на виоли.

Пошто што је магистрирао на Универзитету уметности у Берну (класа Теодора Анцелотија), Владимир Благојевић је наступао у Минхенској и Франкфуртској опери, Берлинској филхармонији и бројним концертним подијумима у Швајцарској, Немачкој, Француској, Македонији, Босни и Херцеговини и Србији. Већ десет година је члан ансамбла Пре-Арт из Цириха и франкфуртског ансамбла Модерн. Успон хармонике у нашој земљи уско је везан за Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу који својим радом прати савремене тенденције у литератури за класичну хармонику. Благојевић је, као професор у овој установи, посвећен промовисању хармонике као активног концертног инструмента, те ће у Студију 6 наступити заједно са својим студентима.
Овај концерт остварен је у сарадњи са CHINCH-Иницијативом за савремену музику уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Концерти у Студију 6 Радио Београда су јединствен формат који се тешко може пронаћи на неком другом - концертном или неконцертном месту. Наступи се, уз присуство публике, уживо преносе једном месечно на каналу РТС Дигитал и на Трећем програму Радио Београда. ''Нова сцена'' која се формира у Студију 6 пружа домаћим и страним ствараоцима једно сасвим ново место за креирање у другачијим, студијским условима као и могућност да пронађу пут до много већег броја гледалаца и слушалаца у земљи и иностранству.
Сарадњом канала РТС Дигитал и Трећег програма Радио Београда директни преноси ових догађаја доносе најбоље од радија и телевизије - беспрекоран тон који настаје у оквирима студијског извођења и слику врхунског квалитета, што публици омогућава да преко ТВ екрана открије позорницу музичких експеримената и нових медијских могућности.

Ауторски и уреднички тим: Ксенија Стевановић, Ивана Неимаревић и Невена Поповић
Редитељ: Иван Милановић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије