Дани швајцарске музике

Директан пренос из Студија 6 Радио Београда – концерт пијанисткиње Вере Капелер

У оквиру манифестације "Swiss music days" у Београду, У среду, 16. октобра с почетком у 22 сата, у СТУДИЈУ 6 наступиће млада швајцарска пијанисткиња Вера Капелер. Директан пренос четрдесетпетоминутног наступа ове уметнице пратићете на таласима Трећег програма, као и на каналу РТС Дигитал.

Капелер изводи своје обраде песама швајцарског композитора Паула Буркхарда. Овај аутор има изузетно разноврсан опус, те је поред оперета и популарних песама (О мој тата) писао и духовне дела и опере. Вера Капелер се већ неко време бави његовим делима, посебно песмама у којима се опевају свет снова, чежња, циркус, љубав, кафанска атмосфера или духовна посвећеност. Велики интерпретатори попут Рудија Валтера, Маргрит Рајнер, Ханса Алберса и Терезе Гизе учинили су Буркхардова дела бесмртним.

У свом реситалу Вера Капелер се ослања на мелодијски потенцијал Буркхардових дела, обраћајући пажњу на текстуални садржај ових песама, како би створила своје оригиналне аранжмане и прераде. Теме Паула Буркхарда ова пијанисткиња неретко јукстапонира са сопственим композицијама или народним, традиционалним напевима.

Радијски пренос ће реализовати музичке уреднице Ивана Неимаревић и Ксенија Стевановић, док ће уредница телевизијског преноса на каналу РТС Дитигал бити Невена Поповић, а редитељ преноса Иван Милановић.

Овај концерт организован је у сарадњи са удружењем РингРинг из Београда, Чинч иницијативом за савремену музику и уз подршку Секретаријата за културу Скупштине града Београда.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије