„Srećno stopalo“ pliva ka kući

Veterinari su sa broda pustili zalutalo „Srećno stopalo“ u more kako bi pingvin otplivao do svog doma 2.000 kilometara južnije od mesta „porinuća“. Bilo je potrebno malo ubeđivanja da ptica izađe iz korpe u kojoj je bila smeštena, ali čim je upala u vodu, odmah je snažno zaplivala.

Pingvin koji je postao svetska senzacija nakon što je zalutao nekoliko hiljada kilometara od svoje kolonije, skočio je danas u Južni okean i zaplivao ka svom prirodnom staništu na Antarktiku.

„Obuzme vas neverovatno osećanje kada vidite svog pacijenta konačno na slobodi. To je definitivno najbolji trenutak ovog posla", kazala je veterinarka Lisa Argila kojoj je pingvin poveren na lečenje nakon što je krajem juna pronađen iznuren i izgladneo na jednoj novozelandskoj plaži.

Carski pingvin, nazvan „Srećno stopalo", pušten je u vodu sa novozelandskog broda u visini ostrva Kampel, oko 700 kilometara južno od novozelandskog Južnog ostrva.

Njegov dom na Antartiku udaljen je oko 2.000 kilometara južno, a očekuje se da će se na putu kući pridružiti drugim Carskim pingvinima.

Simpatični pingvin je u more spušten niz specijalno napravljen hidro-tobogan.

Bilo je potrebno malo „prijateljskog ubeđivanja" da izađe iz korpe u kojoj je ležao poslednjih šest dana od napuštanja zoo vrta u Veligtonu gde je proveo dva meseca na lečenju, kazala je Argila.

„Skliznuo je natraške niz tobogan, ali čim je upao u vodu odmah je zaronio i zaplivao daleko od broda", dodala je veterinarka.

Pingvin je nađen sredinom juna na jednoj plaži blizu Velingtona, gde je jeo pesak verujući da je to led koji mu prirodnom okruženju daje neophodnu vodu. Prebačen je u zoo vrt, operisan i očišćen od peska i hranjen mlekom s komadima lososa.

Ptica, stara tri i po godine, koja sada teži oko 27,5 kilograma, postala je svetska atrakcija, a postoji namera da se njena neobična avantura pretoči u knjigu i dokumentarni film.

Pre nego što je spušten u more, pingvin je opremljen čipom za praćenje, a njegovo kretanje je moguće pratiti na nzemperor.com.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво