Turisti hrle na grob Harija Potera

Hari Poter je sahranjen u Izraelu. Naravno ne onaj iz romana J.K. Rouling, već britanski vojnik koji je poginuo u Hebronu pre 71 godine. Ali to nije predstavljalo problem turistima i lokalnim organizacijama da od toga naprave svojevrsno hodočašće.

Grob Harija Potera nalazi se u izraelskom gradu Ramle.

Iako u njemu ne počiva glavni junak popularne serije romana književnice J.K. Rouling, on već pet godina privlači veliki broj turista.

Hari Poter je Britanac, rođen u blizini Birmingema. Sa britanskim snagama došao je u region krajem 1938. godine u vreme kada je Velika Britanija dobila mandat Društva naroda da upravlja tim teritorijama.

Naredne godine poginuo je u Hebronu, u sukobu sa jednom naoružanom bandom. Imao je 18 godina (na ploči piše 19, jer je slagao za godište da bi ga primili u vojsku) i sahranjen je na britanskom vojnom groblju u Ramleu.

Interesovanje za ovaj grob počelo je pre pet godina.

Pošto se više ljudi raspitivalo za njega kod lokalnih vlasti, one su odlučile da ga na svom vebsajtu uvrste među turističke atrakcije, preneo je AP.

Iako Hari Poter iz Ramlea nema nikakve veze sa mladim čarobnjakom iz serijala Roulingove, na hiljade turista, većinom domaćih, dolazi da obiđe i fotografiše grob.

„Ovo je vrsta hodočašća za nekog čoveka čije ime odskače od drugih. Da nisu rekli da je Hari Poter pokopan ovde, niko ne bi došao", kaže Jozef Perec iz Tel Aviva.

„Ime je to koje prodaje karte, ime je u marketinškom smislu odlično", dodaje Ron Piled, turistički vodič koji je na grob doveo na desetine grupa.

Ramle, grad radničke klase u centralnom Izraelu, takođe je poznat po mnogim arheološkim iskopinama.

Nije jedini

U engleskom okrugu Jorkšir, u selu Karlton Miniot, postoji još jedan grob Harija Potera, preminulog 1919. u 29. godini.

Međutim, njegovo otkriće nije izazvalo toliku pažnju, osim kod lokalne dece koja hrle da ga vide.

Još jedna zanimljivost dodatno intrigira kada je reč o groblju crkve Svetog Lorensa u Karlton Miniotu - sveštenik ove parohije preziva se Rouling, isto kao i autorka romana.

I u Sjedinjenim Američkim Državama postoji grob Harija Potera! Nalazi se na groblju Hollywood Forever, samo nekoliko metara od zida Paramaunt studija.

Ali ovo nije kraj priče. U Karuu, u Južnoj Africi, na groblju Kredok nalazi se još jedan grob Harija Potera, poslednji za koji se zna.

Prema legendi lokalnog stanovništva, otkrio ga je Nemac koji je putovao svetom u potrazi za grobovima poznatih ličnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво