Pobednik ponovo ponosno stoji iznad ušća Save u Dunav

Posle 125 dana restauracije, Pobednik je ponovo tamo gde pripada – ponosno stoji iznad ušća Save u Dunav na Kalemegdanu. Podizanje statue na postament trajalo je skoro sat vremena.

Pobednik se na Kalemegdanu nalazi od 1928. godine, ali je krajem prošle godine skinut sa postolja zbog obnove, jer je tokom 91 godine pretrpeo znatna oštećenja.

Bronzana skulptura je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, kao i pukotine koje su nastale prodorom vode u skulpturu.

Iako su povremeno čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, restauracija same skulpture nije rađena nikada do 10. oktobra prošle godine kada je demontirana sa postolja i prevezena u Smederevo u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

Tamo su obavljeni radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Bronzana muška figura sa sokolom u levoj i spuštenim mačem u desnoj ruci, rad je vajara Ivana Meštrovića i postavljena je na Kalemegdan 1928. godine u čast proboja Solunskog fronta.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Pobednik

Pobednik dok je bio na restutaciji nekako i sam, kalemegdan je bio sam po sebi sumorna i tužan

(petak, 14. feb 2020, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Restauracija

Pa to i jeste smisao restauracije. Izgleda kao pre a ipak kao nov. Da se vidi razlika ili da izgleda kao neka nova ili drugačija statua nebi se zvalo restauracija i nebi koštalo toliko. Onda bi se staro bacilo i stavilo neko novo od plastike ili recikliranih flaša gaziranih sokova.

(petak, 14. feb 2020, 15:42) - Anonimus [neregistrovani]

Pobednik

Meni pobednik bas lepo izgleda kao da je koristio Zeokremu na bazi zeolita pro100. To je nas sibol pobede i bas mu lepo stoji mesto na uscu Save u Dunav.

(petak, 14. feb 2020, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Ali zar nije mogla patina da se malo skine ili zamaskira, iako ima zaštitnu ulogu. Nikakve razlike nema kada se gleda izdaleka. Neki znak da je nešto rađeno.