Победник, будни чувар Београда, на одмору до фебруара

Победник је данас, уз директан пренос, привремено скинут са постоља, био изложен на Цариградском друму, а затим превезен у Смедерево где ће до фебруара бити на рестаурацији.

Победник, симбол српске престонице, јутрос је успешно демонтиран. Око 11 часова, скинут је са постоља помоћу дизалице и спуштен на специјално возило са меком подлогом.

Завод за заштиту споменика културе организовао је презентацију бронзане скулпуре од 13 до 15 часова на Цариградском друму у Калемегданском парку.

Пројекат реконструкције израдио је Грађевински факултет. Када је Победник скинут са постоља, камером је снимљена унутрашњост фигуре и откривена су оштећења која су изненадила пројектанте.

„Данас смо током демонтаже дела постамента ради скидања скулптуре установили да су све челичне сајле биле покидане. Као неминован део процеса корозије који је угрожавао споменик све ово време. Тако да је ситуација са стабилношћу споменика и опаснија од онога што смо ми претпостављали и ово је био, заиста, последњи тренутак да се споменик рестаурира“, наглашава архитектица Невенка Новаковић.

Споменик је током поподнева транспортован у Смедерево, у атеље вајара Зорана Кузмановића, који ће у наредна четири месеца урадити комплетну санацију фигуре.

Скидање Победника је трајало два и по сата. Пратило га је много отежавајућих околности. Директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда, Оливера Вучковић, укључила се у Београдску хронику из Смедерева, из студија вајара Зорана Кузмановића који ће наредних месеци обавити овај захтеван посао.

„Победник је током транспорта до Смедерева имао полицијску пратњу и сви они који су били у прилици да га виде били су веома изненађени јер су навикли да га виде у сасвим другачијој димензији. Пут је прошао без проблема и статуа је смештена у радионицу. Ово путовање је било стварно велика атракција како за становнике Београда, тако и за оне у Смедереву“, наглашава директорка Завода.

Интересовање за сликање са Победником које је било омогућено заинтересованим грађанима било је изузетно, посебно међу најмлађим становницима. Што се тиче саме операције скидања споменика, Оливера Вучковић истиче да је најкритичније било само одвајање статуе од плинте постамента.

„Сви који су били укључени у овау акцију, радили су у апсолутној тишини. Свима нам је застао дах када се то десило. После тога је све било лакше“, наводи Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво