Stjuardesa – najomiljenije zanimanje

Nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“ je raspisala konkurs za nove članove kabinske posade koji će biti otvoren do 31. januara sledeće godine. Tokom prvih nedelju i po dana prijavilo se više od 300 zainteresovanih kandidata.

Dina Lalović danas radi kao kopilot, no karijeru je započela kao stjuardesa. Gostujući u Beogradskoj hronici, Dina ističe da je oduvek maštala o tome da postane pilot, ali da je mislila da ženama nije jednostavno da to ostvare.

„Ovaj posao mi je pomogao da uvidim da postoje žene piloti i kod nas. Tada su radile već dve koleginice i pomislila sam da je to realno. Pričala sam sa roditeljima i odlučili smo da je to prava stvar za mene, tako da dok sam radila kao stjuardesa, završavala sam akademiju i kada sam završila bilo je raspisano mesto za kopilota u našoj kompaniji. Prošla sam sve testove i sada letim“, objašnjava kopilot Dina Lalović.

Snežana Stojković je članica kabinske posade, odnosno stjuardesa, već tri meseca, a inače je po struci forenzičar. Za ovaj posao se odlučila sasvim slučajno. Videla je konkurs, poželela da pokuša i uspela.

Vlado Božić, član kabinske posade, posao stjuarta je započeo u inostranstvu. Kada se vratio prijavio se na konkurs i već dve godine radi u kompaniji „Er Srbija“.

Snežana priznaje da je imala ogromnu tremu kada se prijavila na konkurs. Trebalo je proći četiri kruga različitih procena.

„Prvi krug je 'prvi utisak', gde pred komisijom pričate o sebi, predstavljate se. Drugi krug je test iz engleskog jezika. Treći krug je 'igranje uloga' - odnosno izvlači se neka pretpostavljena neprijatna situacija i stavljate se u kožu kabinskog osoblja i pokušavate da rešite problem“, objašnjava Snežana.

Vlado Božić misli da je stresniji postupak selekcije prilikom konkurisanja za posao, nego posao sam po sebi. Posao se nauči i na njega se brzo navikne. Prednost rada u nacionalnoj avio-kompaniji za Vlada je to što se posle leta vrati svojoj kući i spava u svom krevetu, što radi i živi sa ljudima koji ga razumeju.

Svojim budućim kolegama koji su se prijavili na konkurs savetuju pre svega osmeh i da pokušaju da se opuste. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво