Konjanici, puške, petokrake – gde su se sastali Tito i Draža

Malo je kafana u Srbiji koje su stare više od jednog veka. A još manje onih u kojima su se dogodili neki susreti, značajni za istoriju. Jedna takva i stara i istorijski važna još uvek odoleva vremenu u suvoborskom kraju. Brajići su adresa gde su se poslednji put sreli Tito i Draža Mihajlović.

Na starom putu od Čačka ka Valjevu u selu Brajići, kafana Bajića. Sagrađena poslednjih godina 19. veka, primala je brojne putnike namernike i na konak i na bogatu trpezu. Nije slučajno izabrana za istorijski susret Tita i Draže Mihajlović, jer se nalazi blizu Ravne Gore gde su se nalazile jedinice pod komandom Mihajlovića.

„Prvo su se sastajali u kući Mišića, pod Suvoborom. Posle su došli ovde da se konačno dogovore, ali do njega nije došlo“, kaže Svetozar Bajić, vlasnik kafane u Brajićima.

Sastanak se odigrao u jednoj od gostinskih soba kafane. I samo taj komad nameštaja seća na taj događaj iz noći 26. oktobra 1941. Ratnih godina kafana je bila vlasništvo Svetozarovog oca, Radovina Bajića.

Svetozar se 40 godina borio da kafanu vrati u vlasništvo i to je uspeo 2013. godine. Nekada čuveni han ne radi duže od deset godina i zub vremena potpuno ga je nagrizao. Krov preti da se sruši, a napukli su i zidovi.

„Povremeno dođem, otvorim da se izluftira, obrišem, pokosim ispred zgrade da malo sredim, a morao sam ponovo da uvodim vodu“, objašnjava Bajić.

Za pomoć da se kafana sanira, Svetozar se nedavno obratio i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, koji je obećao pomoć.

Svetozar živi u obližnjem Teočinu, a kafanu često obilazi i vrši sitne popravke. Kaže da bi bilo važno da se objekat sanira jer svedoči o značajnom istorijskom susretu. Toga se u selu još jedino seća Radomir Petrović čija je kuća baš preko puta kafane. Četiri godine je imao kada su se Tito i Draža sreli, ali je kaže sa prozora video nešto od događaja te noći.

„Sećam se dolaska Tita i njegove pratnje na konjima. Bile su dve kolone konjanika naoružanih sa nekim automatskim puškama. Pamtim i petokraku na 'titovci'. Dražu nisam video tada, ali jesam posle sastanka kada je bio u planini na Ravnoj Gori u kolibi“, priseća se Radomir Petrović iz Brajića.

Da ne važi verovanje da se za stolom u mehani sklapaju dogovori svedoči susret u Brajićima. Prema istorijskim podacima, bio je to poslednji pokušaj da se organizuje zajednička partizansko-četnička komanda kao i poslednji susret Tita i Draže.

Tabla na kafani, na kojoj su uklesane reči o tom susretu, čak četiri puta je menjana. Poslednja je iz 1977. godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво