Pčele i ljudi – ima neka tajna veza

Dok većina pčelara gleda samo med, drugi koriste zujanje pčela u, kako kažu, lekovite svrhe. Ima i onih koji pričaju sa pčelama. Tvrde da se razumeju, da ih pčele slušaju i zato ne bodu. Baš jednog takvog pčelara posetili smo u Ljubišu, na Zlatiboru.

Da bi umirio pčele, iskusni pčelar Radenko, dobro se naoružao – dimilicom, kapom, ali i njemu svojstvenim oružjem – pričom. Poznat je po tome što priča pčelama. Kaže da ga razumeju i da ga zato ne bodu.

„Ne smem mnogo da lupam i ne vole pčele na pčelinjaku mnogo da se priča. Prekrstim se i kažem: 'Ja sam pčelar Radenko Radoičić, nemojte me bosti.' i izbrojim: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, pa unazad do 1“, objašnjava neobični pčelar.

Radenko nije hteo pred kamerama da otkrije celu tajnu, ali bez nauke i stalnog učenja, dodaje, džaba je i priča. Pre više od tri decenije, u ovom kraju, među prvima je počeo da pčelari.

Brane Šaptović pčelar iz Ljubiša priznaje da ga je Radenko uveo u ovaj posao, ali misli da je danas bolji pčelar od njega.

„Na primer, kad se roje i odu na visinu, počnemo da vičemo 'Zemlji maco, Zemlji maco' i tako to se kaže, pa gađa se peskom, da se uhvate na određeno mesto, da ne odu daleko“, dodaje Brane.

Pčele ne moraju da idu daleko kad dobro medi na ovim livadama. Priroda u Ljubišu sa lekovitim i aromatičnim travama im je dobra trpeza.

Šef katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine, dr Zoran Stanimirović, tvrdi da Radenko sigurno može da govori sa pčelama.

„Pčele sa njim govore i on sigurno ima sa njima jednu sinhronizaciju, jer znam kada dođem na pčelinjak, mene da li ubode jedna pčela, i to je retko, ali kada sam tu stalno. Kada nisam, desi se i po pedeset uboda da imam“, dodaje profesor.

Pričali sa pčelama ili ne, ova godina bila je loša. Zato pčelarima zuji u glavi, jer ćemo ove godine proizvesti manje od 6.000 tona meda.

Međutim, dobro je znati da za kilogram meda, pčela mora da prikupi nektar sa pet miliona cvetova i da preleti put od 110.000 kilometara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво