„Leteći čovek“ pao u Lamanš

Francuski pronalazač, Frenki Zapata, nije uspeo da preleti Lamanš na svojoj neobičnoj letećoj platformi sa turbo motorima i obeleži 110. godišnjicu istorijskog leta Luja Blerioa.

Pronalazač Frenki Zapata, koga su francuski mediji, posle pariske parade od 14. jula, nazvali „Leteći čovek“, nije uspeo da na svom „Flajbord eru“ ponovi ovaj podvig, jer je pao u more prilikom pokušaja da promeni ranac sa kerozinom.

Zapata je krenuo sa plaže Sanžat nedaleko od Kalea i planirano je da za 20 minuta preleti preko Lamanša. Posle pređenih 18 kilometara, stigao je do polovine kanala gde je trebalo da stavi drugi ranac sa dovoljno goriva, kako bi stigao do zaliva Svete Margarete kod Dovera.

Zapata je morao da sleti na metalnu platformu, ne veću od jednog kvadratnog metra, koja je bila pričvršćena za brod i promeni ranac sa gorivom. Međutim talasi su bili toliko jaki da je, za nekoliko centimetara, promašio pistu i pao u more.

„Vežbali smo ovaj manevar više od deset puta pod mnogo gorim uslovima i uvek nam je uspevalo. Ali ovoga puta nije problem bio vetar, već talasi. Govorimo o samo nekoliko centimetara. To je ogromno razočaranje, ali on će sigurno pokušati ponovo“, rekao je medijima jedan od tehničara iz Zapatinog tima.

„Leteći čovek“ je, naravno, nosio adekvatnu opremu i prsluk za spasavanje, tako da je ostao nepovređen.

Mediji prenose da je pronalazač posle ovog neuspeha bio besan i optužio je francuske pomorske vlasti da su krive za njegov neuspeh, jer nisu hteli da mu odobre da ranac sa gorivom promenu u vazduhu, već su ga primorali da sleće na brod.

Zapata je navodno upao u more sa engleske strana kanala, a spasili su ga ronioci sa broda na kome je trebalo da dopuni gorivo.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара