„Летећи човек“ спреман за лет преко Ламанша

Френки „Флајмен“ Запата покушаће у четвртак да прелети канал на изуму који је одушевио Макрона и Меркелову на паради у Паризу на Дан пада Бастиље.

Бивши шампион у џет-скију покушаће да у поводу обележавања 110. годишњице првог лета преко Ламанша, француског авијатичара Луја Блериоа, летећи на својој платфорни са турбо моторима, „Флајборд еру“, понови овај подвиг.

Планирано је да ће четрдесетогодишњи Запата, кога су француски медији назвали „Летећим човеком“ полетети са плаже Санжат у близини Калеа и слетети у близини Довера.

На половини пута слетеће на брод на средини канала како би променио ранац са керозином, тежак 37 килограма, који покреће његов „Флајборд“.

Неколико сати пре планираног подвига, Запата је био прилично резервисан по питању изгледа за успех. На питање да ли је спреман, одговорио је да је спреман колико је то било могуће.

„Морали смо да удвостручимо аутономију машине. Мало је компликовано, али надам се да ћемо успети“, скромно је навео Запата.

Жеља му је да следи стопе великих пионира авијације. Луј Блерио је био његов узор и тражио је неки изазов којим би могао да обележи 110. годишњицу његовог подвига.

Пошто је редовна линија трајекта доста оптерећена, Запата ће слетети на брод на половини канала, променити ранац и одмах наставити лет.

Француске поморске власти су у почетку одбиле да одобре лет, рекавши да је превише ризично, с обзиром на то да је то траса једне од најпрометнијих бродских линија на свету. Ипак су данас променили своју одлуку.

Званичници обалске страже су навели да је лет одобрен пошто је Запата дао бројне гаранције. Детаљно је описао свој сигурносни план и мере за пуњење горива на мору, што је омогућило надлежнима да донесу одлуку о укидању забране за овај прелет.

У интервјуу за Паризијен, Запата је навео да ће овај лет за њега бити остварење сна, али да је под великим притиском, јер је демонстрација коју је извео на паради 14. јула била исувише лака у поређењу са прелетом преко Ламанша.

„Тада сам користио само три одсто могућности машине, а сада ће ми требати 99 одсто. То уопште неће бити лако и мислим да имам око 30 одсто шанси да успем“, додао је „Летећи човек“.

Френки Запата, пореклом из Марсеља, свој први лет „Флајбордом“ је направио пре три године.

„Турбине су ми откинуле два прста, а машина се закуцала у зид радионице. После тога морао сам дуго да преговарам са својом супругом како би ми дозволила да поново почнем да је користим“, признаје Запата.

Међутим, када је видео да машина може да лети, схватио је да ће то бити његово животно опредељење, коме ће се посветити до краја.

После пробног лета „Флајбордом“ Запата је навео да је предвиђено да раздаљину од 36 километара прелети просечном брзином од 140 километара на сат, на надморској висини од 15 до 20 метара.

„Флајборд ер“ покреће пет мини-турбо мотора, може да лети у континуитету око 10 минута и да достигне брзину од 190 километара на час.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 27. јул 2019, 14:51) - anonymousTO3A [нерегистровани]

Viva Zapata

Vidim I ministarstvo odbrane je umesano... pa mogli su da mu uvecaju spektakl
tako sto bi se spustio na nosac aviona!

(четвртак, 25. јул 2019, 13:12) - Nikola [нерегистровани]

Leteća amfibija

Bućnuo na pola.

(среда, 24. јул 2019, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

Браво!

Браво, Запата, желим ти успех од свег срца!