Na „vrhu sveta“ 24. put!

Nepalski šerpas Kami Rita Šerpa osvojio je Mont Everest 24. put, oborivši raniji rekord. To je njegov drugi uspon za nedelju dana, a planira još jedan uspon pre nego što se povuče.

Šerpa (49) osvojio je vrh visok 8.850 metara na tradicionalnoj ruti jugoistočnog grebena, rekla je zvaničnica odeljenja za turizam Mira Ačaria, prenosi Rojters.

Trasa, koju su ustanovili Novozelanđanin Edmund Hilari i šerpas Tenzing Norgaj 1953. godine, ostala je najpopularnija snežna staza koja vodi do najviše tačke sveta.

Dva druga planinara, takođe šerpasi, popeli su se na Mont Everest po 21 put i obojica su se povukla.

Kami Rita kaže da želi da osvoji vrh još jednom.

„Još sam jak i želim da se popnem na Sagarmatu 25 puta“, rekao je on Rojtersu, nazivajući Everest nepalskim imenom

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво