„Beogradska mumija“ – jedan od dragulja Noći muzeja

Sinoć je počela peta nacionalna manifestacija „Muzeji za 10“ koja traje do 19. maja i obuhvata i obeležavanje Međunarodnog dana muzeja i Evropsku noć muzeja.

Iako su muzeji uglavnom ponedeljkom zatvoreni za publiku, manifestacija „Muzeji za 10" omogućila je svim posetiocima da sve postavke i izložbe obiđu besplatno. Tokom sedam dana u 46 gradova Srbije, na oko 120 mesta priređuju se različiti sadržaji.

U Narodnom muzeju veliku pažnju privlači takozvana „Beogradska mumija" koja je od skoro opet u stalnoj postavci.

„Zaslugu za to da mi u Narodnom muzeju ponovo možemo da pogledamo ovu staroegipatsku mumiju pripada gospodinu Pavlu Riđičkom koji je pre 131 godine bio u Egiptu, tačnije u Luksoru, i tamo je kupio jednu staroegipatsku mumiju. To je „Beogradska mumija“ sveštenika Nesmina. Specifična je po tome što je to mumija sveštenika koji je živeo u 4. veku pre nove ere. Na kovčegu postoji ispisano 191. poglavlje Egipatske knjige mrtvih, 'Povratak duše u telo', a u samoj mumiji i dan danas postoji jedan nerazmotan svitak papirusa. Nadam se da ćemo ga u jednom trenutku razviti i da će to biti svetska senzacija, budući da je bio sveštenik, znači pripadao je višim slojevima staroegipatskog društva. Pretpostavljamo da su u svitku delovi Egipatske knjige mrtvih“, objašnjava viši kustos Narodnog muzeja, Ivana Minić.

U Narodnom muzeju, osim stalne postavke, sada besplatno može da se pogleda i vredna izložba „Italijanski barok i Berninijeva škola“.

Ovogodišnja tema „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ fokusira se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u kreiranju zajednice. Otuda je u Muzeju primenjene umetnosti otvorena izložba „Hiljadu i druga noć, Dušan Janković na balu umetnika“.

Reč je o prvom umetničkom balu održanom 1923. godine u Beogradu. Tada su se književnici, muzičari, glumci i slikari angažovali da se sakupe sredstva za podizanje Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво