Za besprekoran egzercir potreban je mukotrpan rad i savršena uvežbanost

Jedna od najatraktivnijih stvari na vojnim paradama je egzercir, pravi ples sa puškama koji izvode pripadnici garde. To nije nimalo jednostavno, dešavaju se i povrede jer se radi sa puškama na kojima su isukani bajoneti, ali kada se egzercir javno izvodi, čini se – ništa lakše.

Dok sa oduševljenjem gledaju ovaj egzercir mnogi, ipak, ne bi voleli da budu u koži poručnika Predraga Kruševca. Kako se prolazi između puške i noža uvežbava svaki dan, jer je prvi put u ulozi komandira egzercira.

„U suštini to su nekih četiri do šest nedelja mukotrpnih uvežbavanja, naša uvežbavanja se svode na šest časova vežbanja dnevno i u sastavu egzercira se nalaze najiskusniji pripadnici gardijskog bataljona koji su već imali iskustva u sastavu egzercira“, objašnjava poručnik Predrag Kruševac, komandir egzercira.

„Najizazovnije u samom egzerciru je upravo tunel, radnja koju mi izvodimo gde komandir prolazi kroz stroj vojnika i gde ne sme doći do greške. Tu se očekuje, kako od komandira egzercira tako i od svakog pripradnika, maksimalna koncentrisanost na izvođenje svake radnje“, dodaje vodnik Marko Butina.

Ovaj egzercir ima 24 člana, a tek nešto više od 50 vojnika u celoj Srbiji obučeno je za izvođenje najsloženijih, ali i najatraktivnijih vojničkih koreografija.

„Niz komplikovanih radnji podrazumeva egzercir, učimo po segmentima, po fragmentima, po fazama. Kada se sklopi sama slika egzercira polazi se od najkomplikovanijih strojevih radnji i prvo se one uvežbavaju“, ističe Predrag Kruševac.

Vojnici broje taktove i tako znaju kada je njihov red da nastupe. Pravila stroja se moraju strogo poštovati, jer svako odstupanje znači i povređivanje.

„Svi znamo da je puška prava puška, a ne nekakva replika. Nož na njoj je pravi nož, tako da je dolazilo do sitnog povređivanja“, kaže desetar Bojan Marić.

Iako egzercir čine već iskusni pripadnici garde, povremeno primaju i nove članove. Poželjno je da to budu vojnici i podoficiri viši od 175 centimetara i da imaju dobre motoričke sposobnosti. Ali ima i još preduslova.

„Jako je važno imati istančan sluh zbog samog izvođenja radnji da one budu jednovremene i jednobrazne što zbog zvuka koji proizvodi melodija odnosno muzika što zbog zvuka koje proizvodi samo naoružanje prilikom radnji. Puška sa kojom mi izvodimo egzercir je poluatomatska puška 'm-59/66' posebno prilagođena i modifikovana za izvođenje egzercira“, objašnjava Marko Butina. 

Garda svaki put izvodi novi egzercir sa različitom muzikom. Vojnici kažu da samo vežbom stiču sigurnost.

„Egzercir izvodimo nekoliko puta godišnje i do zaboravljanja ne dolazi kod pojedinca, može se desiti da taj timski deo egzercira dođe do blagih odstupanja da mora da dođe do dodatnih uvežbavanja kako bi došli do onoga što želimo“, kaže poručnik, Predrag Kruševac.

Prvi egzercir vojska Kraljevine Jugoslavije izvela je na Carevoj ćupriji 1924. godine, a poslednji nastupi su održani pre Drugog svetskog rata. Jedinstvene koreografije srpska vojska ponovo izvodi od 2010. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво