Berlinski zid malen za veliku ljubav

Pre dvadeset godina, 8. novembra, srušen je Berlinski zid. Ljubavna priča Nemice i Poljaka, koja je započela odmah posle rata, nastavljena je posle pada jednog od simbola Hladnog rata.

U nedelju se navršava 20 godina od pada Berlinskog zida. Njegovo rušenje, osim pada gvozdene zavese između Istoka i Zapada, za mnoge Evropljane bio je trenutak koji će pamtiti ceo život.

Posleratne 1945. počela je ljubavna priča Nemice Elvire Prof i Poljaka Fortunata Mackijeviča. Poljska je dobila nove granice, a milioni Nemaca bili su prisiljeni da napuste zemlju, koju su smatrali svojom.

Po povratku iz logora u Sibiru, 20-godišnja ćerka bogataša je, trbuhom za kruhom, pomoć potražila u domu Mackijeviča koji je, posle savezničkog iscrtavanja granica, pripao Sovjetskom Savezu. Iza gvozdene zavese, njihova ljubav nailazila je samo na prepreke.

Pre nego što su im se životni putevi razišli, dvoje mladih razmenilo je fotografije. Posle pada Berlinskog zida i sloma komunizma, Elvira, koja se nije udavala, potražila je staru ljubav. Pronašla ju je 1995. u poljskom gradu Mlinari. Fortunat je imao brak iza sebe. Danas ovaj nemačko-poljski par ima dom tamo gde se svojevremeno, posle rata, i upoznao.

Sećajući se davnih posleratnih vremena, Elvira kaže da je bila označena kao ćerka kapitaliste jer joj je otac bio fabrikant i da je kao državni neprijatelj prognana zajedno sa porodicom.

Fortunat Mackijevič tvrdi da iako je bilo prošlo 50 godina od kada se nisu videli, kao da se nikada nisu razdvajali. Već 14 godina su u braku.

Slom komunizma na istoku kontinenta nekim njegovim stanovnicima omogućio je da ponovo uzmu u svoje ruke sudbinu, koju je 50 godina krojio Hladni rat.

Rušenje Berlinskog zida, a potom i nestanak Istočnog bloka, otvorili su mnoga vrata, ali i polemike. Kao i uvek, istina je negde između, a ovo je samo jedna od mnogih priča o sudbini ljudi u podeljenom svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво