Eskobar spalio milion dolara da bi zagrejao ćerku

Nakon 16 godina života u ilegali pod drugim imenom, Huan Pablo Eskobar, sin nekadašnjeg kolumbijskog „kokainskog barona” Pabla Eskobara, je „otvorio dušu” u dokumentarnom filmu „Gresi moga oca”, argentinskog reditelja Nikolasa Entela.

Dok je pre 16 godina pričao sa svojim sinom preko telefona, Pablo Eskobar, nekadašnji kolumbijski "kralj droge" je ostao na vezi dovoljno dugo da mu kolumbijska policija uđe u trag.

Nekoliko minuta kasnije, upucan je na jednom krovu u Medeljinu dok je bežao od snaga reda.

Kada je njegov 16-godišnji sin čuo vest, kroz suze je vrištao: "Ako je to istina, pobiću sve ku... sinove". No, ubrzo se predomislio.

Plašeći se za svoje živote, Eskobarova žena, sin i ćerka bili su prinuđeni da sigurnost potraže u egzilu. Međutim, većina zemalja kojima su se obratili - Ekvador, Peru, Brazil, Južnoafrička Republika i Mozambik - im je zatvorila vrata.

"Smilovala" se jedino Argentina u koju su kao turisti ušli za Božić 1994. godine.

Od tada relativno mirno žive u Buenos Ajresu.

Huan Pablo, Eskobarov sin koji je svoje ime promenio u Sebastijan Marokin da bi izbegao probleme, poglede i prezir, sada 32-godišnji arhitekta i industrijski dizajner, prekinuo je svoje višegodišnje ćutanje.

Čak se, kao centralna figura, pojavio u dokumentarnom filmu Argentinca Nikolasa Entela "Gresi moga oca", koji prikazuje Sebastijana koji se vraća u Kolumbiju pokušavajući da raskine sa prošlošću, odnosno, odrekne "brutalnog nasleđa" i izvini porodicama nekih žrtava njegovog oca.

"Želeo sam da uradim nešto pozitivno što bi pomoglo kolumbijskom društvu. Da ukažem na greške koje donosi umešanost u poslove sa drogom", rekao je Marokin u telefonskom intervjuu za američki "Tajm".

Najbolji delovi filma su emotivni susreti sa sinom jedne od Eskobarovih najpoznatijih žrtava - ministra pravde Rodriga Lare, ubijenog 1984. Njegov sin, takođe Rodrigo, sada senator, imao je samo osam godina kada se to desilo.

Rodrigo, koji još uvek oseća gorčinu zbog atentata na oca, u početku je bio skeptičan po pitanju Marokina. Ali nakon što je primio "milostivo" pismo, sastali su se u Buenos Ajresu, a susret se završio grljenjem.

 "Gresi moga oca" će premijeru imati ovog meseca u Mar Del Plati.

Tata spalio džak dolara

Zanimljiva je izjava koju je, sada već potpuno otvoreni Huan Pablo ili Sebastijan, dao kolumbijskom časopisu "Don Huan".

Jedne noći dok je bio u bekstvu, Pablo Eskobar je spalio više od milion dolara u kešu da bi zagrejao svoju promrzlu ćerku.

Bivši "kokainski baron" je vatru zapalio uz pomoć gomile američkih novčanica u planinskoj kući u kojoj se krio od vlasti.

Sebastijan kaže je da je njegov otac to učinio kada je shvatio da mu se kćerka Manuela smrzava i počinje da upada u stanje hipotermije.

Ista vatra je poslužila i za pripremanje hrane.

Marokin je dodao i da je njegov otac, iz bezbednosnih razloga, selio svoju porodicu svakih 48 sati iz jedne u drugu od 15 kuća i stanova koje je posedovao u Medeljinu. Imao je i svoje taksi preduzeće kako bi iz prve ruke saznao za dolazak stranaca u grad.

Otac im je čak stavljao poveze na oči kako ne bi znali kuda se kreću i gde se kuće u kojima su se krili nalaze u slučaju da budu uhvaćeni i mučeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво