„Izađi mi na teglu“, takmičenje za najbolji srpski ajvar

Na Savskoj promenadi u Beogradu počela je treća sezona takmičenja u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“. Karavan koji afirmiše tradicionalnu hranu i porodične vrednosti iz prestonice će već sutra krenuti ka ostatku Srbije. Organizatori očekuju da će za više od mesec dana oko 1.500 učenika napraviti 4.000 tegli zimnice. Deo će biti poklonjen u humanitarne svrhe.

Na savskoj promenadi okupilo se desetak ekipa, uglavnom udruženja žena a bilo je i sportista i drugih javnih ličnosti. Mlađe i starije, domaćice sa iskustvom i bez njega, iskoristile su priliku da, u društvu i uz muziku, pripreme svoju zimnicu.

„Pravi srpski ajvar se pravi od od same paprike. Crvena paprika bi trebalo da bude kvalitetna, hibridi nisu poželjni za pravi ajvar. Glavni tajni sastojak – puno strpljenja, puno ljubavi i puno vremena“, ističe Svetlana Grčak iz ekipe „Vesele domaćice“.

Nada Lazić iz Udruženja „Sve je moguće“ objašnjava zašto je ajvar od cepkane paprike bolji od mlevene: „Treba da se prži duže i peče na laganoj vatri, a sve što je brzo to nije kvalitetno“.

Varjače, šerpe i tajne sastojke, sa ostalim učesnicama, ukrstile su i mlade fudbalerke. Kažu da sport ne može bez domaće, zdrave hrane.

Jelena Bobić, ŽFK „Rad“: „Naš tajni recept može da bude spoj mladosti i iskustva a možda je presudno fudbalsko znanje. Stavili smo klasične sastojke, ulje, šećer, so.“

Ljiljana Vukotić, „Izađi mi na teglu“ ističe i humani deo ovog takmičenja: „Obići ćemo preko 25 gradova u ovoj godini, završavamo velikim finalom na Zlatiboru 22. oktobra, a na svom putu ćemo napuniti preko 4.000 tegli. Ovom prilikom u Beogradu doniraćemo 1.000 tegli deci bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici“.

Da bi se što duže u zimnici sačuvali hraljivi sastojci, stručnjaci kažu, nisu potrebni konzervansi i drugi veštački dodaci, već duže kuvanje na tihoj vatri.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво