Polemika oko hidžaba na plaži

Nakon što se na „Tviteru“ pojavio video-snimak francuske policije koja kažnjava ženu na plaži u Nici zbog toga što nosi hidžab i tera je da ga skine, na društvenim mrežama se razvila žestoka diskusija o tom slučaju.

Полемика око хиџаба на плажи Полемика око хиџаба на плажи

Veliki broj onih koji su postavili komentare na Tviteru izrazio je zgražavanje nad postupkom policije, koristeći haštag #BurkiniBan.

„Borba protiv nametnutog stila odevanja za žene putem nametanja drugog stila odevanja za žene meni i nema previše smisla, Francusko“, piše jedan tviteraš. „Naoružani policajci prisilili ženu da skine odeću. Koji deo te rečenice je vama u redu?“, pita se druga korisnica Tvitera. „Nisi feminista ako braniš samo deo prava žena“, dodaje treći tviteraš.

Mnogi su, kako se navodi, upozorili i na licemerje gradonačelnika na jugu Francuske koji su proglasili zabranu burkinija muslimankama, upozoravajući na činjenicu kako ti isti ljudi nemaju problem sa časnim sestrama na plažama.

„Francuska je puna časnih sestara. Koliko vidim, niko im ne govori da se skinu“, ističe jedna korisnica Tvitera. „Da li bi francuske vlasti prisilile časne sestre na plaži da skinu odeću iz poštovanja prema 'moralu i sekularizmu?'“, pita drugi komentator.

Novi zakoni u Nici ne zabranjuju direktno burkini, već se zabrana dosta neodređeno odnosi na „prihvatljivu odeću“: „Pristup javnim plažama zabranjen je osobama koje nisu prigodno odevene, koje ne poštuju moralnost, sekularizam i pravila higijene i sigurnost“, stoji u zakonu.

U Londonu protest protiv zabrane burkinija

Oko 50 osoba protestovalo je protiv zabrane burkinija u Francuskoj, tokom kojeg su demonstranti napravili lažnu plažu ispred zgrade ambasade te zemlje u Londonu.

Ispred amabasade mogli su se, između ostalog, videti peškiri, lopte za plažu i gumeni predmeti, prenosi AFP.

Nakon što su učesnici protesta na trotoaru ispred amabasade posuli pesak, žena u burkiniju i dete seli su da se igraju.

Ostali demonstranti su nosili bikinije dok se u pozadini čula tradicionalna francuska harmonika.

Učesnici protesta nosili su plakate i slogane poput „Zabrana burkinija je rasistička" i „Islamofobija nije sloboda“.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи