Priča o princu i apartmanu 212 „romantičarska fikcija“

Dugo se tvrdi da je britanski premijer Vinston Čerčil sobu u jednom londonskom hotelu u kojoj se rodio princ Aleksandar Karađorđević na dan proglasio teritorijom Jugoslavije. Novinari Bi-Bi-Sija bavili su se tom temom i kažu da za to nema dokaza. Ne negiraju ni u Krunskom savetu, ali, poručuju da za tim nije ni bilo potrebe.

Posle napada na Jugoslaviju 1941. kralj Petar II napustio je zemlju i preko nekoliko njih stigao do Ujedinjenog Kraljevstva i hotela „Kleridžis“.

Gotovo pet godina kasnije, rođen je princ Aleksandar. Rođena je i priča da je Čerčil tu teritoriju na dan proglasio teritorijom Jugoslavije. Ujedinjeno Kraljevstvo je 17. jula 1945. godine postalo malo manje, a Jugoslavija malo veća.

„Nema te moći koju ima premijer ili neko drugi da otuđi deo teritorije Ujedinjenog Kraljevstva. To ne bi moglo da bude čak ni privremeno. To bi zahtevalo akt parlamenta. Nekako se romantičarska fikcija ukorenila, a bazirana je na Čerčilovoj reputaciji impulsivne darežljivosti“, napominje za Bi-Bi-Si dr Bob Moris ekspert za ustavno pravo sa Univerzitetskog koledža u Londonu (University College London).

U Čerčilovim arhivama, koje sadrže milione digitalizovanih dokumenata, nema ni traga o tome, niti u zapisniku iz parlamenta, u kojem se inače beleži svaka izgovorena reč. Događaj ne beleže ni novine iz tog perioda. Jedino se pominje pismo britanskom Forin ofisu, kojim se obaveštava da se princ rodio.

Princ Aleksandar, međutim, za britanski medij kaže da su nažalost svi fajlovi davno nestali iz kancelarije njegovog oca.

„Svi fajlovi koji se odnose na to i koji su se nalazili u kancelariji. Dakle, prestolonaslednik nije nikad tamo upisan u knjigu rođenih. Drugim rečima, pošto je kralj Petar sa suprugom rezidirao, tu živeo, u tom prostoru je uživao potpuni imunitet i sam taj prostor je uživao eksteritorijalnost“, ukazuje član Krunskog saveta Dragomir Acović.

Zašto je onda nastala priča, Acović ima jednostavan odgovor: „Dobro zvuči“.

U statusu rođenog princa se mestom rođenja ništa ne bi ni promenilo, jer po Ustavu iz 1931. godine nije bilo propisano da vladar mora da da se rodi na teritoriji Jugoslavije.

„Od početka je ta informacija bila anegdotskog karaktera i ona je više doprinosila nacionalnom ponosu, da je neko brinuo o srpskim vladarima. Moguće je da je to nastalo iz nekog neformalnog razgovora“, napominje istoričar Čedomir Antić.

Time da je u njegovom apartmanu 212 rođen jedan princ čime je taj apartman postao jugoslovenski deo, hvali se i sam hotel „Kleridžis“. U svoju biografiju uvrštava i da je bio utočište i za druge monarhe tokom rata, a, posle izbornog poraza, u njemu je odseo i sam Vinston Čerčil.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво